Browsing by Author "Trbovic, Dejana"
Now showing items 1-9 of 9
-
Changes Of The Fatty Acid Composition And Total Lipid Content In Cultured Carp (Cyprinus Carpio L.) Correlated To Supplementary Diet
Trbovic, Dejana; Markovic, Zoran; Petronijevic, Radivoj; Canak, Stevan; Spiric, Danka; Djordjevic, Vesna; Spiric, AurelijaU ovom radu razmatrane su promene grupa masnih kiselina (zasićenih, mononezasićenih, polinezasićenih n-3 i n-6, kao i njihovog odnosa n-3/n-6) u zavisnosti od sadržaja lipida u mesu šarana sa dve vrste prihranjivanja ... -
Chironomus Plumosus (Diptera, Insecta) Larvae As A Source Of Essential Fatty Acids In Feed Of Carp Fry
Zivic, Ivana; Trbovic, Dejana; Zivic, Miroslav; Bjelanovic, Katarina; Stankovic, Marko; Vukojevic, Dalibor; Markovic, ZoranU cilju ispitivanja koliko su larve Chironomus plumosus-a pogodne za ishranu gajenih slatkovodnih riba, pre svega šarana, ižvršena je analiza hemijskog i masnokiselinskog sastava larvi koje su prikupljene na kraju tromesečnog ... -
Comparative Analysis Of The Fatty Acid Composition Of Natural Food And Supplemental Feed In Carp From A Fish Farm
Zivic, Ivana; Trbovic, Dejana; Dulic, Zorka; Stankovic, Marko; Zivic, Miroslav; Markovic, ZoranRezultati prikazani u radu ukazuju na daleko veći značaj prirodne hrane kao izvora polinezasićenih masnih kiselina u odnosu na peletiranu hranu u ishrani šarana u poluintenzivnom sistemu gajenja. Utvrđeno je da su od ... -
Effect of Rapeseed Oil in Fish Feed on Meat Quality of Common Carp
Ljubojevc, Dragana; Cirkovic, Miroslav; Jovanovic, Rade; Novakov, Nikolina; Djordjevic, Vesna; Trbovic, Dejana; Spiric, AurelijaMeso šarana, najzastupljenije ribe na ribnjacima u Republici Srbiji, predstavlja značajan nutritivni izvor n-3 visoko nezasićenih masnih kisleina (HUFA), pre svega eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) kiseline, ... -
Fatty Acid Profile And Cholesterol Content Of Juvenile Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss) And Common Carp Fry (Cyprinus Carpio)
Trbovic, Dejana; Vranic, Danijela; Petronijevic, Radivoj; Djinovic, Jasna; Baltic, Milan; Cupic, Vitomir; Spiric, AurelijaFatty acid profile and cholesterol content were investigated in rainbow trout and common carp, farmed in intensive and semi-intensive pounds respectively. Fatty acid contents of the relevant fish feeds were investigated, ... -
Fatty Acid Profile Of Carp Fish Species From Two Aquaculture Systems
Trbovic, Dejana; Vranic, Danijela; Djinovic-Stojanovic, Jasna; Petronijevic, Radivoj; Milijasevic, Milan; Matekalo-Sverak, Vesna; Spiric, AurelijaCilj ovog rada je bio ispitivanje masnokiselinskog profila mišićnog tkiva šaranskih vrsta riba gajenih u polikulturi u dva ribnjaka sa poluintenzivnim uzgojem. Poređen je profil masnih kiselina mišićnog tkiva šarana, ... -
Microbiological Aspects Of The Carp Pond Ecological Status During Three Years Period
Spiric, Danka; Velebit, Branko; Vranic, Danijela; Djinovic-Stojanovic, Jasna; Trbovic, Dejana; Borovic, Branka; Lakicevic, BrankicaŠaranski ribnjaci su, pored pastrmskih ribnjaka jedan od dva najzastupljenija vida akvakulture na našim prostorima. Konzumni šaran može da dostigne dužinu od preko 30 cm i masu preko 6 kg. Meso šarana bogato je polinezasićenim ... -
Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming
Trbovic, Dejana; Markovic, Zoran; Petronijevic, Radivoj; Milijasevic, Milan; Spiric, Danka; Vranic, Danijela; Spiric, AurelijaPoređenje masnokiselinskog sastava mesa šarana pomoću multivarijantnih metoda, kao što su analiza glavnih komponenti (PCA) i linearna diskriminaciona analiza (LDA), omogućava razdvajanje riba prema načinu ishrane i bolje ... -
Proximate Composition And Cholesterol Content In Comercial Important Freshwater Fish Species In Serbia
Djinovic-Stojanovic, Jasna; Vranic, Danijela; Trbovic, Dejana; Matekalo-Sverak, Vesna; Spiric, Danka; Spiric, AurelijaRiba se, pripremljena na različite načine, konzumira u celom svetu, zahvaljujući činjenici da riblje meso sadrži veoma značajne komponente za ishranu ljudi. Riba je bogat izvor visokovrednih proteina, vitamina i esencijalnih ...