Show simple item record

Hemijski sastav i sadržaj holesterola u komercijalnim slatkovodnim vrstama riba u Srbiji

dc.contributor.authorDjinovic-Stojanovic, Jasna
dc.contributor.authorVranic, Danijela
dc.contributor.authorTrbovic, Dejana
dc.contributor.authorMatekalo-Sverak, Vesna
dc.contributor.authorSpiric, Danka
dc.contributor.authorSpiric, Aurelija
dc.date.accessioned2015-10-12T16:12:59Z
dc.date.available2015-10-12T16:12:59Z
dc.identifier.urihttp://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/1007
dc.description.abstractRiba se, pripremljena na različite načine, konzumira u celom svetu, zahvaljujući činjenici da riblje meso sadrži veoma značajne komponente za ishranu ljudi. Riba je bogat izvor visokovrednih proteina, vitamina i esencijalnih minerala, ali iznad svega predsavlja veoma bogat izvor omega-3 i omega-6 polinezasićenih masnih kiselina, koje su veoma značajne za zaštitu zdravlja potrošača. Holesterol je, takođe, značajan za organizam čoveka. Potrošnja namirnica sa visikom sadržajem holesterola može da ima za posledicu nastajanje brojnih kardiovaskularnih oboljenja. Cilj ovih ispitivanja je bio da se odredi hemijski sastav i sadržaj holesterola u komercijalnim slatkovodnim vrstama riba (amur, tolstolobik i šaran), gajenim u dva objekta za akvakvakulturu u Srbiji. Sa druge strane, da bi se poredili parametri kvaliteta (proteini, voda, mast, pepeo) i sadržaj holesterola u ribljim vrstama, gajenim u Srbiji sa uvoznim, u poslednje vreme veoma zastupljenim na našem tržištu, uzorci pangasiusa iz Vijetnama takođe su analizirani. U ovom radu analizirani su uzorci amura, tolstolobika i šarana gajenih u dva ribnjaka sa poluintezivim uzgojem ali različitim načinima ishrane. U prvom ribnjaku riba je hranjena komercijalnom ekstrudiranom hranom, dok su u drugom ribnjaku, kao dodatna hrana prirodnoj, korišćene žitarice. Uzorci pangasiusa iz Vijetnama uzeti su sa tržišta. Statističkom evaluacijom dobijenih rezultata za hemiski sastav (proteini, voda, mast, pepeo) i sadržaj holesterola u amuru, tolstolobiku i šaranu iz prvog ribnjaka ustanovljeno je da postoji statistički značajna razlika (p<0,005) u sadržaju istog parametra kvaliteta kod najmanje dve vrste ribe. Sadržaj holesterola u šaranu se statistički značajno razlikovao (p<0,005) u odnosu na sadržaj holesterola u tolstolobiku i amuru, dok ta razlika nije bila statistički značajna (p>0,005) između sadržaja holesterola u tolstolobiku i amuru. U drugom ribnjaku, sa izuzetkom sadržaja proteina, takođe je ustanovljeno da postoji statistički zanačajna razlika (p<0,005) u sadržaju istog parametra kvaliteta kod najmanje dve vrste ribe. Statistički značajna razlika u sadržaju holesterola ustanovljna je između tolstolobika i amura. Dobijeni rezultati ovih istraživanja ukazuju da se amur, u poređenju sa šaranom i tolstolobikom iz oba ribnjaka, može smatrati nutritivno najkvalitetnijom vrstom ribe. Ispitana riba iz familije ciprinida (šaran, tolstolobik i amur) iz domaće akvakulture ima veći sadržaj proteina u odnosu na pangasiusa iz Vijetnama, tako da ona predstavlja nutritivno kvalitetniju namirnicu u ishrani ljudi.sr
dc.subjecthemijski sastavsr
dc.subjectsadržaj holesterolasr
dc.subjectriba iz akvakulturesr
dc.titleProximate Composition And Cholesterol Content In Comercial Important Freshwater Fish Species In Serbiaen
dc.title.alternativeHemijski sastav i sadržaj holesterola u komercijalnim slatkovodnim vrstama riba u Srbijisr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record