Show simple item record

Praćenje promene broja bakterija familije enterobacteriaceae u pastrmci i odrescima šarana upakovanim u vakuum i modifikovanu atmosferu

dc.contributor.authorBabic, Jelena
dc.contributor.authorMilijasevic, M
dc.contributor.authorBaltic, M
dc.contributor.authorTeodorovic, V
dc.contributor.authorBorovic, Branka
dc.contributor.authorJovanovic, Jelena
dc.contributor.authorLakicevic, Brankica
dc.date.accessioned2015-10-12T17:46:49Z
dc.date.available2015-10-12T17:46:49Z
dc.identifier.urihttp://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/1036
dc.description.abstractKvar ribe može se definisati kao bilo koja promena u mesu ribe koja proizvod čini neprihvatljivim za ljudsku ishranu i najčešće nastaje kao rezultat rasta mikroorganizama. Od toga koji su mikroorganizmi najzastupljeniji u ribi u trenutku ulova u velikoj meri zavisi i kolika će biti njena održivost tokom skladištenja. Bakterije koje pripadaju familiji Enterobacteriaceae su fakultativni anaerobi, gram negativni i katalaza pozitivni mikroorganizmi. Ovoj familiji pripadaju sledeći rodovi: Salmonelle, Escherichia, Proteus, Shigella, Serratia, Citrobacter, Klebsiella, Enterobacter i Erwinia, a neki od njih su izraziti patogeni i izazivači velikog broja različitih oboljenja kod ljudi, kao što su septikemija, pneumonija, meningitis, infekcije urinarnog trakta, bolesti organa za varenje i mnogih drugih bolesti. Široko su rasprostranjeni u spoljašnjoj sredini, a neki su saprofitski stanovnici digestivnog trakta. Cilj ovog eksperimenta je bio da se ispita rast bakterija familije Enterobacteriaceae u svežoj pastrmci i odrescima šarana upakovanim u vakuum i modifikovanu atmosferu. Uzorci su podeljeni u tri grupe. Grupa I je upakovana u modifikovanu atmosferu sa odnosom gasova 60%CO2 i 40%N2, grupa II je upakovana u modifikovanu atmosferu sa 40%CO2 i 60%N2 dok je III grupa upakovana u vakuum. Odnos gas/uzorak u pakovanju bio je 2:1. Svi uzorci su skladišteni pri istovetnim uslovima na temperaturi od +3˚C. Određivanje broja bakterija familije Enterobacteriaceae prema ISO 21528 -2:2004 obavljeno je 0, 7. i 14. dana skladištenja. U pastrmci i odrescima šarana upakovanim u modifikovanu atmosferu sa 60%CO2 i 40% N2 (I grupa), rast ukupnog broja enterobakterija bio je sporiji nego u pastrmci i odrescima šarana upakovanim u modifikovanu atmosferu sa 40%CO2 i 60%N2 (II grupa) ili pak u vakuum (III grupa). Ovo se može objasniti antimikrobnim dejstvom ugljen-dioksida, koji je procentualno najzastupljeniji u smeši gasova u koju su upakovani uzorci I grupe kao i činjenicom da ugljen-dioksid deluje inhibitorno pre svega na gram-negativne bakterije, kakvi i jesu mikroorganizmi iz familije Enterobacteriaceae. Najveću stopu rasta imale su enterobakterije u pastrmci i odrescima šarana III grupe tj. u uzorcima upakovanim u vakuum. Ovi rezultati ukazuju na sposobnost Enterobacteriaceae da rastu u anaerobnim uslovima, na temperaturi frižidera u proizvodima upakovanim u vakuum. Modifikovana atmosfera smanjuje ukupan broj enterobakterija, a najniža vrednost je dobijena kod odrezaka šarana upakovanih u modifikovanu atmosferu sa 60%CO2 i 40%N2.sr
dc.subjectEnterobacteriaceaesr
dc.subjectpastrmkasr
dc.subjectodresci šaranasr
dc.subjectmodifikovana atmosferasr
dc.subjectvakuumsr
dc.titleVariation In Enterobacteriaceae Count Determined In Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss) And Carp (Cyprinus Carpio) Steaks Packed In Vacuum And Modified Atmosphereen
dc.title.alternativePraćenje promene broja bakterija familije enterobacteriaceae u pastrmci i odrescima šarana upakovanim u vakuum i modifikovanu atmosferusr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record