Determination of Resistance Levels of Myzus persicae (Sulzer) by Biochemical Methods
Utvđivanje nivoa rezistentnosti Myzus persicae (Sulzer) biohemijskim metodama
View/ Open
Author
Vucetic, Andja
Petrovic-Obradovic, Olivera
Margaritopoulos, John
Skouras, Panagiotis
Keywords
Myzus persicaeResistance
Carboxylesterases E4 and FE4
MACE
rezistentnost
karboksilesteraze E4 i FE4
Metadata
Show full item recordAbstract
Peach/potato aphid Myzus persicae (Sulzer) has developed three mechanisms of resistance:
overproduction of one or two closely related carboxylesterases (E4 and FE4), production
of modified acetylcholinesterase (MACE and knockdown resistance). Biochemical
diagnostic methods can be used to identify levels of carboxylesterase production and sensitivity
of modified acetylcholinesterase and, based on the values acquired we can classify
aphids into one of the resistance cathegories. We used two tests: the total esterase activity
test and test for checking sensitivity of acetylcholinesterase (MACE). Myzus periscae persicae
from peach and Myzus persicae nicotianae from tobacco were tested. The total esterase
activity test showed that 65% of the aphids tested were moderately resistant and 35% were
highly resistant. Resistance based on the production of modified acetylcholinesterase is less
represented because 80% of the aphids tested were susceptible to pirimicarb, which was
used in the experiment. Also, both tests showed that aphids from tobacco were more susceptible
than aphids from peach. Kod Myzus persicae (Sulzer) do sada su utvrđena tri tipa rezistentosti: povećana produkcija
karboksilesteraza E4 i FE4, stvaranje modifikovane acetilholinesteraze i „knock-down”
rezistentnost. Biohemijskim metodama moguće je izmeriti količinu karboksilesteraza, kao
i aktivnosti modifikovane acetilholinesteraze i na osnovu dobijenih vrednosti, vaši svrstati
u neku od kategorija rezistentnosti. Korišćena su dva testa, test totalne esterazne aktivnosti
i test za proveru aktivnosti modifikovane acetilholinesteraze (MACE). Testirane su Myzus
persicae persicae sa breskve i Myzus persicae nicotianae sa duvana. Test totalne esterazne aktivnosti
pokazao je da 65% testiranih jedinki pripada kategoriji umereno rezistentnih vašiju,
dok je 35% veoma rezistentno. Rezistentnost koja se zasniva na stvaranju modifikovane
acetilholinesteraze manje je zastupljena, jer je čak 80% testiranih vašiju osetljivo na dejstvo
pirimikarba, koji je korišćen u testu. Takođe, oba testa su pokazala da su vaši sa duvana osetljivije
na dejstvo insekticida od vašiju sa breskve.