Transgenic Organism Biotechnology Power
Transgeni organizmi-biotehnološka moć
View/ Open
Author
Knezevic, Desimir
Zecevic, Veselinka
Paunovic, Aleksandar
Brocic, Zoran
Madic, Milomirka
Keywords
transgenic organismsbiotechnology
genes
food
transgeni organizmi
biotehnologija
geni
hrana
Metadata
Show full item recordAbstract
Creation of transgenic organisms should be endeavored necessary amount of food
for the elimination of mankind hunger, increase yield and quality, resistance to diseases
and pests, tolerance to high and low temperature properties and improvement of
transportation and storage. Transgenic organisms are characterized by a higher content
of protein, oil, and starch specific structure. Their use in the diet can have different
effects on human health from uncontrolled use. Due to the relatively short period since
the creation of transgenic organisms and for greater security man and the ecosystem of
their production and trade is within the legal regulations and legislation. Čovek je tokom svog istorijskog razvoja do danas bio, između ostalog,
kreativno biće u interakciji sa spoljašnjom sredinom. Birao je najbolje vrste, najbolje
plodove, najbolja staništa i u tom ambijentu je proizvodio i kreirao bolje od postojećeg pa
i u živom svetu. Transgeni oganizmi su kreirani u cilju povećanja prinosa, kvaliteta i
adaptivnosti a time i obezbeđenje hrane za ljudsku populaciju koja se brojno umnožava.
Za neke transgene organizme je ustanovljeno negativno delovanje na druge organizme i
ekosistem. Tako su se u oblasti biotehnologije postigli vrhunski rezultati koji ne ostavljaju
ravnodušnim pojedince, grupe i udruženja u naučnoj, stručnoj i široj javnosti kod nas i u
svetu.