Spelta Pasta
Testenina od spelte
View/ Open
Author
Filipovic, J
Filipovic, N
Kosutic, M
Psodorov, Dj
Njezic, Z
Keywords
spelteggs
pasta
quality
spelta
jaja
testenina
kvalitet
Metadata
Show full item recordAbstract
Spelt wheat is suitable organic raw material for pasta production with modified
nutritional characteristics. This paper investigates the rheological quality of wholemeal
spelt as raw material for the production of pasta as well as eggs influence on
technological quality and texture of pasta. Data point at good indicators of technological
quality and textural characteristics of spelt pasta with eggs. Additions of eggs improve
the technological quality of pasta. Pasta obtained from wholemeal spelt flour may
contribute to variety organic safe products at the market. U proizvodnji organske hrane spelta pšenice je pogodna sirovina za
proizvodnju testenine sa izmenjenim nutritivnim karakteristikam. U ovom radu je
ispitan reološki kvalitet integralnog brašna od spelte kao sirovine za proizvodnju
testenine i uticaj jaja na tehnološki kvalitet i teksturu testenine. Rezultati ispitivanja
pokazuju da se može proizvesti testenina od spelte dobrog kvaliteta i teksture pri čemu
dodatk jaja utiče na poboljšanje tehnološkog kvaliteta testene. Testenina dobijena od
integrlanog brašna spelte može predstavljati nov organski bezbedan proizvod na našem
tržištu.