Grape Yield and Quality of Variety Cabernet Sauvignon in Agroecological Conditions Levac Vineyard
Prinos i kvalitet grožđa sorte Kaberne Sovinjon u agroekološkim uslovima Levačkog vinogorja
Author
Vukosavljevic, Vera
Garic, Mladjan
Keywords
varietyenvironmental conditions
yield
quality grapes
sorta
ekološki uslovi
prinos
kvalitet grožđa
Metadata
Show full item recordAbstract
In the agro-ecological conditions Levač vineyards studied the yield and quality of
grape varieties Cabernet Sauvignon. Investigations were carried out in the vineyard
production of individual manufacturers in the locality Lepojević.
During the period ruled by favorable weather conditions for the expression of
biological and technological characteristics of Cabernet Sauvignon, which is of
particular interest in viticulture and wine production, as one of a group of varieties for
the production of high quality wines.
The quality of the grapes, which is obtained in terms Levac vineyards suitable for
the production of quality red wines. Grape yield varies from 7.4 kg ha-1 to 7.68 kg ha-1.
The sugar content in grape juice average 22.05%, and total acid 7.54 gl-1. U agroekološkim uslovima levačkog vinogorja izučavan je prinos i kvalitet
grožđa sorte kaberne sovinjon. Istraživanja su obavljena u proizvodnom vinogradu
individualnog proizvođača u lokalitetu Lepojević.
U istraživanom periodu vladali su povoljni meteorološki uslovi za ispoljavanje
bioloških i tehnoloških osobenosti sorte kaberne sovinjon koja je od posebnog interesa
za vinogradarsku i vinarsku proizvodnju, kao jedna iz grupe sorti za proizvodnju
vrhunskih vina.
Kvalitet grožđa koji se dobija u uslovima levačkog vinogorja odgovarajući je za
proizvodnju kvalitertni i vrhunskih crvenih vina. Prinos grožđa varira od 7.4 kgha-1 do
7.68 kgha-1. Sadržaj šećera u grožđanom soku prosečno iznosi 22.05 %, a u ukupnih
kiselina 7.54 g/l-1.