Show simple item record

dc.contributor.authorRakonjac, Simeon
dc.date.accessioned2017-01-20T17:37:38Z
dc.date.available2017-01-20T17:37:38Z
dc.identifier.urihttp://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/2066
dc.description.abstractOrganska poljoprivreda podrazumeva proces održivog razvoja ruralne sredine u skladu sa raspoloživim resursima, tradicijom i biodegradabilnim potencijalom staništa. Ovakav način proizvodnje nije po opisu ekstenzivan, nego intenzivan u okviru bioloških potencijala staništa. Organska poljoprivreda se u svetu razvija brzim koracima kao odgovor na evidentno narušenu životnu sredinu i posebno kao odgovor potrebama potrošača za kvalitetnom i bezbednom hranom. Poslednje decenije obim organske proizvodnje u svetu se značajno povećao tako da je u svetskim razmerama, organskom eksploatacijom obuhvaćeno više od 43 miliona hektara. Iz oblasti organske stočarske proizvodnje brže se razvijaju one proizvodne grane u kojima je ishrana životinja bazirana na pašnjacima i kabastoj hrani, odnosno preživari, dok je znatno sporiji razvoj organskog svinjarstva i organskog živinarstva, s obzirom na to da se u ishrani ovih vrsta domaćih životinja koriste velike količine proteinskih hraniva. U Srbiji se organska poljoprivredna proizvodnja obavlja na oko 8 228 ha, što iznosi samo 0,2% od ukupnih poljoprivrednih površina. Sistem upravljanja poljoprivredom u organskim uslovima regulisan je ''Zakonom o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima'', koji se bazira na četiri principa: princip zdravlja, ekološki princip, princip pravednosti i princip negovanja i staranja.sr
dc.subjectorgansko stočarstvosr
dc.titleOrganska stočarska proizvodnjasr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record