Technical Systems for Animals Heat Stress Reduction
Tehnički sistemi za redukciju toplotnog stresa životinja
View/ Open
Author
Zoranovic, Miodrag
Bajkin, Andjelko
Potkonjak, Vlado
Radinovic, Miroslav
Keywords
animalclimate conditions
heat stress
air cooling
životinja
klimatski uslovi
toplotni stres
hlađenje vazduha
Metadata
Show full item recordAbstract
Today, especially in the developed industrialized areas of the most world
countries, there is evident a high standard presence of food supply for the population. In
these societies people asking increasingly how and under which conditions their foods
are produced. These questions relate above all to the complexes of animal’s health and
management conditions, product quality, and influences on the environment caused by
theirs production. One problem in this connection is the high air temperatures and
humidity. It doesn’t characterize only hot climate zones, so extreme high air
temperatures express in Serbia during the summer period too. These extreme climate
conditions lead to reduction of animal performance. In this paper, for cattle, pigs and
poultries, different variants of technical systems for heat stress reduction will be
presented and evaluated. Данас, посебно у развијеним индустријским зонама већине земаља
света, евидентно је присуство високог стандарда у снабдевању популације храном.
У овим друштвима људима расте интересовање како и под којим условима
коришћени прехрамбени производи настају. Ова питања изнад свега су у вези са
сложеностима животињског здравља и менаџментом њихових узгојних услова,
квалитетом финишног производа и еколошким утицајима изазваним продукцијом
животиња. Битан проблем у вези тога је висока температура заједно са влажношћу
ваздуха. Ово не карактерише само вреле климатске зоне, јер високе температуре
истичу се и у Србији током лета. Ови екстремни климатски услови воде ка
редукцији животињских перформанси. У раду се презентују и оцењују разне
варијанте система за редукцију топлотног стреса за говеда, свиње и живину.