Influence of Food Industry Machines and Equipment on Food Safety and Quality
Uticaj mašina i opreme u poljoprivredi i prehrambenoj industriji na kvalitet i bezbednost hrane
View/ Open
Author
Djekic, Ilija
Keywords
qualityfood safety
food equipment and machines
kvalitet
bezbednost hrane
oprema i mašine
Metadata
Show full item recordAbstract
This paper gives an overview of standards that are used as criteria for
certification of quality and food safety management systems, as well as an overview of
requirements that influence food machines and equipment. Some dilemmas that are
connected with quality and food safety aspects from the point of view of producers of
food machines and equipment are gives, as well as influence of food machines and
equipment on food quality and safety issues that are recognized as the following:
(1) conditions in which the food machines and equipment and produced and criteria that
affect food quality and safety, (2) characteristics of food machines and equipment, and
(3) conditions in which food machines and equipment operate. U radu je ukazano na standarde koji su se u dosadašnjoj praksi javljali kao
kriterijumi za sertifikaciju kada su u pitanju sertifikacije sistema kvaliteta i bezbednosti
hrane i uvid u neke njihove zahteve kada je u pitanju oprema za proizvodnju i preradu
hrane kao i poljoprivredna mehanizacija. Navedene su dileme koje su vezane za pitanja
tumačenja aspekata kvaliteta i pitanja bezbednosti prehrambenih proizvoda iz prizme
opreme i mašina kao i uticaj opreme za proizvodnju i preradu hrane kao i poljoprivredne
mehanizacije na kvalitet i bezbednost prehrambenih proizvoda koji se svode na (1)
uslove u kojima se proizvodi sama mašina / oprema, što može imati posledice po kvalitet
i bezbednost hrane, (2) karakteristike same mašine / opreme, i (3) uslove u kojima
mašina / oprema radi sa aspekta kvaliteta i bezbednosti hrane