Simplefied Thermodynamic Methods for Calculation of Processing Time During Food Refrigeration Applied on Two-Phase Yogurt Manufacturing Technology
Primena uprošćenih termodinamičkih metoda određivanja vremena hlađenja na primeru tehnologije pripreme jogurta dvofaznim hlađenjem
View/ Open
Author
Zlatanovic, Ivan
Kosi, Franc
Keywords
cooling timefreezing time
modeling methods
heat load
heat transfer
yogurt
vreme
hlađenje
zamrzavanje
metode
predviđanje
prostiranje toplote
jogurt
Metadata
Show full item recordAbstract
Good cooling and freezing time estimations and predictions can provide
efficient and economic performance of refrigeration system for specific technology
demands. This paper will review most common methods in engineering practice used for
modeling foods with complex shapes in order to calculate cooling and freezing times of
foods. Two-phase yogurt manufacturing technology cold room is analyzed from the
different aspects of adequate method selections. Dobra procena vremena hlađenja i zamrzavanja može obezbediti efikasniji i
ekonomičniji rad rashladne instalacije za postavljene tehnološke zahteve. U ovom radu
predstavljene su neke od najčešće primenjivanih metoda za predviđanje vremena
hlađenja i zamrzavanja u projektantskoj praksi. Na primeru prve faze tehnologije
konzervacije jogurta dvofaznim hlađenjem razmotreno je jedno tehničko rešenje komore
za brzo rashlađivanje sa aspekta mogućnosti izbora adekvatne metode termodinamičkog
proračuna vremena hlađenja prema odgovarajućoj tehnološki zahtevanoj dinamici
hlađenja.