Study on Transpiration of Chickpea Sprouts (Cicer Arietinum L.) in Closed Modified Atmospheric System
Ispitivanje transpiracije klica leblebija (Cicer arietinum L.) u zatvorenom modifikovanom atmosverskom sistemu
View/ Open
Author
Singh, Ranjeet
Kumar, Ashok
Kulkarni, Sitaram
Keywords
diffusionmoisture loss
packaging
storage
transpiration rate
difuzija
gubitak vlage
pakovanje
skladištenje
transpiracija
Metadata
Show full item recordAbstract
Transpiration is an important physiological process that affects the quality attributes of chickpea sprouts, such as package weight, color, appearance and texture. A loss in weight of only 5% may cause fresh produce to lose freshness and appear wilted and it is an important parameter to be considered while designing appropriate packaging system. To measure the transpiration rate an experimental setup was developed to monitor the mass loss of chickpea sprouts at different atmospheric temperatures (5, 10 and 15°C) and 75, 85 and 95% relative humidity. Mass loss of fresh packed chickpea sprouts was measured and transpiration rates were calculated for each treatment. Transpiration rate of sprouts varied from 1.85 mg•cm-2•h-1 to 2.15 mg•cm-2•h-1 under all the combinations of temperature and humidity tested. Transpiracija je značajan fiziološki proces koji utiče na osobine kvaliteta klica leblebija, kao što su težina pakovanja, boja, izgled i tekstura. Smanjenje težine od samo 5% može da izazove gubitak svežine svežeg proizvoda i pojavu uvenuća, što je važan parametar, koji se uzima u razmatranje pri projektovanju odgovarajućeg sistema pakovanja. Za merenje intenziteta transpiracije razvijen je eksperimentalni uređaj za praćenje gubitka mase klica leblebija pri različitim temperaturama (5, 10 i 15°C) i relativnim vlažnostima (75, 85 i 95%) vazduha. Meren je gubitak mase sveže upakovanih klica leblebija i izračunavani su intenziteti transpiracije za svaki tretman. Intenzitet transpiracije klica je varirao od 1.85 mg•cm-2•h-1 do 2.15 mg•cm-2•h-1 pri svim ispitivanim kombinacijama temperature i vlažnosti.