Comparison of the Nutritive Value of Wheat and Triticale in Fish Diet
Upoređivanje nutritivnih vrednosti pšenice i tritikale za ishranu riba
dc.contributor.author | Markovic, Goran | |
dc.contributor.author | Cirkovic, Miroslav | |
dc.contributor.author | Ljujic, Jelena | |
dc.contributor.author | Pantovic, Jelena | |
dc.date.accessioned | 2015-09-29T10:11:00Z | |
dc.date.available | 2015-09-29T10:11:00Z | |
dc.identifier.uri | http://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/767 | |
dc.description.abstract | Žitarice predstavljaju osnovni izvor energije za ishranu ljudi i domaćih životinja zbog visokog sadržaja skroba i drugih ugljenih hidrata. Dominantu ulogu među njima imaju kukuruz, pirinač i pšenica. Demografska eksplozija uslovljava da se za ovu namenu, uključujući ishranu riba, sve više uključuju druge vrste žitarica među kojima je i tritikale. Žitarice se prema nutritivnoj vrednosti i upotrebljivosti za ishranu domaćih životinja mogu rangirati sledećim redosledom: pšenica - tritikale - kukuruz - ječam – raž. Tritikale (x Triticosecale) je hibrid pšenice (Triticum spp.) i raži (Secale cereale sa nizom poboljšanih kvantitativnih karakteristika u odnosu na roditelje. Tolerantnost na bolesti i nepovoljne agroekološke uslove omogućuju gajenje u područjima manje pogodnim za gajenje komercijalno značajnijih žitarica. Zrno tritikale prema ukupnom sadržaju proteina (do 20% suve mase) i pojedinih esencijalnih aminokiselina (posebno lizina) prevazilazi druge žitarice. Sem toga, karakteriše ga povećana iskoristljivost fosfora uslovljena višim sadržajem enzima fitaze. Zrno tritikale ima neznatno manju energetsku vrednost u poređenju sa pšenicom. Povećan sadržaj celuloze smanjuje njegovu svarljivost. Ekstrudiranjem i drugim termičkim postupcima moguće je izvršiti želatinizacija sirovog skroba i povećati stepen svarljivosti. Veći broj istraživanja sprovedenim na šaranu (Cyprinus carpio), ukazuju na mogućnost delimične zamene pšenice i kukuruza, kao i ribljeg brašna, tritikaleom u smešama za ishranu šaranskih vrsta. | sr |
dc.subject | aquaculture | en |
dc.subject | wheat | en |
dc.subject | triticale | en |
dc.subject | fish nutrition | en |
dc.subject | akvakultura | sr |
dc.subject | pšenica | sr |
dc.subject | tritikale | sr |
dc.subject | ishrana riba | sr |
dc.title | Comparison of the Nutritive Value of Wheat and Triticale in Fish Diet | en |
dc.title.alternative | Upoređivanje nutritivnih vrednosti pšenice i tritikale za ishranu riba | sr |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
-
6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12 - 14. 2013.
http://www.cefah.agrif.bg.ac.rs/konferencija/konferencija.html