Show simple item record

Upoređivanje nutritivnih vrednosti pšenice i tritikale za ishranu riba

dc.contributor.authorMarkovic, Goran
dc.contributor.authorCirkovic, Miroslav
dc.contributor.authorLjujic, Jelena
dc.contributor.authorPantovic, Jelena
dc.date.accessioned2015-09-29T10:11:00Z
dc.date.available2015-09-29T10:11:00Z
dc.identifier.urihttp://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/767
dc.description.abstractŽitarice predstavljaju osnovni izvor energije za ishranu ljudi i domaćih životinja zbog visokog sadržaja skroba i drugih ugljenih hidrata. Dominantu ulogu među njima imaju kukuruz, pirinač i pšenica. Demografska eksplozija uslovljava da se za ovu namenu, uključujući ishranu riba, sve više uključuju druge vrste žitarica među kojima je i tritikale. Žitarice se prema nutritivnoj vrednosti i upotrebljivosti za ishranu domaćih životinja mogu rangirati sledećim redosledom: pšenica - tritikale - kukuruz - ječam – raž. Tritikale (x Triticosecale) je hibrid pšenice (Triticum spp.) i raži (Secale cereale sa nizom poboljšanih kvantitativnih karakteristika u odnosu na roditelje. Tolerantnost na bolesti i nepovoljne agroekološke uslove omogućuju gajenje u područjima manje pogodnim za gajenje komercijalno značajnijih žitarica. Zrno tritikale prema ukupnom sadržaju proteina (do 20% suve mase) i pojedinih esencijalnih aminokiselina (posebno lizina) prevazilazi druge žitarice. Sem toga, karakteriše ga povećana iskoristljivost fosfora uslovljena višim sadržajem enzima fitaze. Zrno tritikale ima neznatno manju energetsku vrednost u poređenju sa pšenicom. Povećan sadržaj celuloze smanjuje njegovu svarljivost. Ekstrudiranjem i drugim termičkim postupcima moguće je izvršiti želatinizacija sirovog skroba i povećati stepen svarljivosti. Veći broj istraživanja sprovedenim na šaranu (Cyprinus carpio), ukazuju na mogućnost delimične zamene pšenice i kukuruza, kao i ribljeg brašna, tritikaleom u smešama za ishranu šaranskih vrsta.sr
dc.subjectaquacultureen
dc.subjectwheaten
dc.subjecttriticaleen
dc.subjectfish nutritionen
dc.subjectakvakulturasr
dc.subjectpšenicasr
dc.subjecttritikalesr
dc.subjectishrana ribasr
dc.titleComparison of the Nutritive Value of Wheat and Triticale in Fish Dieten
dc.title.alternativeUpoređivanje nutritivnih vrednosti pšenice i tritikale za ishranu ribasr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record