A Non Invasive Method for Tracing Organic Fish
Neinvazivna metoda za utvrđivanje organski gajene ribe
dc.contributor.author | Bianchini, Marco | |
dc.contributor.author | Pigliarien, Elena | |
dc.contributor.author | Rambaldi, Eraldo | |
dc.contributor.author | Argenti, Letizia | |
dc.contributor.author | Menesatti, Paolo | |
dc.contributor.author | Costa, Corrado | |
dc.date.accessioned | 2015-09-29T14:59:51Z | |
dc.date.available | 2015-09-29T14:59:51Z | |
dc.identifier.uri | http://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/804 | |
dc.description.abstract | U poslednjih nekoliko godina, prisutne su drugačije tendencije u akvakulturi, koje pre svega imaju za cilj plasiranje novih proizvoda, od kojih je jedan i riba gajena u organskoj akvakulturi. Razlikovanje ribe gajene u organskoj akvakulturi od one gajene na konvencionalni način je teško, ali se razlika može napraviti preko njenog izgleda. U ovom eksperimentu brancin je hranjen konvencionalnom i organskom hranom i u toku gajenja, pravljene su fotografije primeraka. Nakon kalibracije boje, određene su merne tačke na svakoj fotografiji, a nakon toga su geometrijskim i morfometrijskim metodama dobijene RGB matrice. Tako dobijena matrica (195x135,225) je prvobitno analizirana korišćenjem 50-50 MANOVA metode, a nakon toga su urađeni diskriminantna analiza i na kraju dendrogram. Svi uzorci su klasifikovani korišćenjem tri diskriminantna modela. Tako je dendrogram sa ukupno 9 različitih klasa pokazao da se ribe koje su gajene u organskoj akvakulturi slične ribama uzorkovanim iz prirodnih populacija. Rezultati su pokazali i da dve grupe riba, hranjenih različitim komercijalnim hranama u ovom eksperimentu, jedne u organskoj, a druge u konvencionalnoj akvakulturi mogu biti prepoznate po boji njihovog tela. Šta više, što duže vremena ribe provedu u jednom od ova dva načina gajenja, to se boja njihovog tela više razlikuje. Deo tela koji pokazuje najveće promene u boji jeste glava, koja je značajno svetlije boje u grupi riba gajenih u organskoj akvakulturi. Tako je dokazano da analiza boje tela može biti iskorišćena za razlikovanje riba koje su gajene u drugačijim uslovima korišćenjem različitih protokola i načina gajenja. Međutim, ovaj zaključak se može primeniti samo na ove, konkretne podatke, ne može biti generalizovan i ne može se primeniti na sve ribe gajene u organskoj akvakulturi. | sr |
dc.subject | Dicentrarchus labrax | sr |
dc.subject | sea bass | en |
dc.subject | aquaculture | en |
dc.subject | organic farming | en |
dc.subject | morphology | en |
dc.subject | brancin | sr |
dc.subject | akvakultura | sr |
dc.subject | organska proizvodnja | sr |
dc.subject | morfologija | sr |
dc.title | A Non Invasive Method for Tracing Organic Fish | en |
dc.title.alternative | Neinvazivna metoda za utvrđivanje organski gajene ribe | sr |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
-
6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12 - 14. 2013.
http://www.cefah.agrif.bg.ac.rs/konferencija/konferencija.html