Show simple item record

Uticaj različitih nivoa ishrane na karakteristike rasta i teksturu mesa dužičaste pastrmke (oncorhynchus mykiss wal.)

dc.contributor.authorSavic, Nebojsa
dc.contributor.authorRogic, Biljana
dc.contributor.authorDrinic, Milanka
dc.contributor.authorVucic, Goran
dc.contributor.authorVazic, Bozo
dc.contributor.authorKralj, Aleksandar
dc.date.accessioned2015-10-09T13:37:32Z
dc.date.available2015-10-09T13:37:32Z
dc.identifier.urihttp://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/911
dc.description.abstractEksperiment je realizovan u laboratoriji za akvakulturu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Ukupno je naseljeno 100 jedinki u 5 eksperimentalnih grupa, prosječne individualne mase 91.091.37 g, totalne dužine tijela 20.080.10 cm i dužine tijela do račve repnog peraja 19.370.10 cm (MSEM). Cilj rada je bio praćenje efekata različitih nivoa ishrane na karakteristike rasta i teksturu (tvrdoću) mesa dužičaste pastrmke (Oncorhynchus mykiss). Dužičasta pastrmka u svim eksperimentalnim grupama hranjena je istom hranom, sa različitim nivoima ishrane: 20% (G-20) i 10% manje (G-10) u odnosu na standardni nivo ishrane, standardni nivo ishrane (G100) (preporuka proizvođača hrane), 10% (G+10) i 20% više (G+20) u odnosu na standardni nivo ishrane. Statistički značajna razlika sredina (p<0.05) mase i dužine tijela između posmatranih eksperimentalnih grupa javlja se u drugom periodu. Najmanja potrebna sila (kg) za presijecanje mesa dužičaste pastrmke konstatovana je na početku eksperimenta kod jedinki prosječne mase oko 90 g. Najtvrđe meso je kod riba iz eksperimentalnih grupa G+10 i G-10. Između posmatranih eksperimentalnih grupa konstatovana je statistički značajna razlika sredina (p<0.05) potrebne sile za presijecanje mesa.sr
dc.subjectnutritionen
dc.subjectgrowthen
dc.subjecttextureen
dc.subjectmeaten
dc.subjectrainbow trouten
dc.subjectishranasr
dc.subjectrastsr
dc.subjectteksturasr
dc.subjectmesosr
dc.subjectdužičasta pastrmkasr
dc.titleThe Influence Of Different Nutrition Levels On The Growth Characteristics And Meat Texture Of The Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss Wal.)en
dc.title.alternativeUticaj različitih nivoa ishrane na karakteristike rasta i teksturu mesa dužičaste pastrmke (oncorhynchus mykiss wal.)sr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record