Changes Of The Fatty Acid Composition And Total Lipid Content In Cultured Carp (Cyprinus Carpio L.) Correlated To Supplementary Diet
Promene sastava masnih kiselina i sadržaja lipida u mesu šarana (cyprinus carpio l.) U zavisnosti od dodatne hrane
dc.contributor.author | Trbovic, Dejana | |
dc.contributor.author | Markovic, Zoran | |
dc.contributor.author | Petronijevic, Radivoj | |
dc.contributor.author | Canak, Stevan | |
dc.contributor.author | Spiric, Danka | |
dc.contributor.author | Djordjevic, Vesna | |
dc.contributor.author | Spiric, Aurelija | |
dc.date.accessioned | 2015-10-10T14:54:49Z | |
dc.date.available | 2015-10-10T14:54:49Z | |
dc.identifier.uri | http://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/921 | |
dc.description.abstract | U ovom radu razmatrane su promene grupa masnih kiselina (zasićenih, mononezasićenih, polinezasićenih n-3 i n-6, kao i njihovog odnosa n-3/n-6) u zavisnosti od sadržaja lipida u mesu šarana sa dve vrste prihranjivanja (ekstrudirane hrane i kukuruza). Vrsta korišćene hrane značajno je uticala na sadržaj lipida deponovanih u tkivu ribe. Korelacija lipida sa sastavom masnih kiselina pokazala je, da se sa povećanjem sadržaja lipida u mesu šarana, masnokiselinski sastav značajno menjao: povećavale su se mononezasićene masne kiseline, sa dominantnom oleinskom kiselinom (18:1n-9), a istovremeno smanjivale n-3 i n-6 polinezasićene masne kiseline. Istraživanja koja su prikazana u ovom radu su ukazala na opravdanost prihranjivanja šarana ekstrudiranom hranom u cilju poboljšanja kvaliteta mesa ribe. | sr |
dc.subject | common carp | en |
dc.subject | supplementary feed | en |
dc.subject | fatty acid composition | en |
dc.subject | šaran | sr |
dc.subject | dodata hrana | sr |
dc.subject | masnokiselinski sastav | sr |
dc.title | Changes Of The Fatty Acid Composition And Total Lipid Content In Cultured Carp (Cyprinus Carpio L.) Correlated To Supplementary Diet | en |
dc.title.alternative | Promene sastava masnih kiselina i sadržaja lipida u mesu šarana (cyprinus carpio l.) U zavisnosti od dodatne hrane | sr |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
-
7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10 - 12. 2015.
http://www.cefah.agrif.bg.ac.rs/konferencija/konferencija.html