Show simple item record

Efekti betaina kao dodatka u ishrani na neke proizvodne osobine šarana (cyprinus carpio l.) gajenog u recirkulacionom sistemu

dc.contributor.authorZhelyazkov, Georgi
dc.contributor.authorStaykov, Yordan
dc.contributor.authorGeorgiev, Daniel
dc.date.accessioned2015-10-10T14:58:20Z
dc.date.available2015-10-10T14:58:20Z
dc.identifier.urihttp://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/922
dc.description.abstractCilj ovog istraživanja bio je da se ustanove efekti betaina kao dadatka u ishrani na stopu preživljavanja, prirast i konverziju hrane kod šarana (Cyprinus carpio L.), gajenog u recirkulacionom sistemu. Četrdeset i osam jedinki šarana čija je prosečna početna težina bila 1238.13±39.19 - 1241.25±29.73 g podeljeni su u tri grupe. Eksperiment je rađen u duplikatu. Ribe su gajene u betonskim tankovima zapremine 0.8 m3, koji su pripadali recirkulacionom sistemu. Riba je hranjena ekstrudiranom hranom ”Aqua VITAL“, koju proizvodi “Aqua garant“. Veličina peleta bila je 6 mm. 1% betaina dodat je hrani šarana koji je pripadao eksperimentalnoj grupi EG1, dok je hrana za drugu eksperimentalnu grupu (EG2) sadržala 3% betaina. Šaran iz kontrolne grupe (CG) nije dobijao betain u ishrani. Hrana kojom je riba hranjena predstavljala je 2% težine ribe. Ogled je trajao 60 dana, a kontrolni ulov obavljen je 30-og dana da bi se ispitao uticaj betaina kao dodatka u ishrani na prirast i odnos konverzije hrane kod šarana (Cyprinus carpio L.), koji se gaji u recirkulacionom sistemu. Težina ribe (g) na kontrolnom ulovu ustanovljena je tako što je svaka jedinka pojedinačno merena. Finalna težina šarana iz eksperimentalnih i kontrolnih grupa iznosila je: EG1 – 1727.50±40.52 g, EG2 – 1749.39±33.45 g and CG – 1646.88±26.51 g. Vrednosti ovog parametra kod ribe iz druge eksperimentalne grupe EG2 bile su više nego kod jedinki iz EG1 (1.27%) i CG (6.22%), međutim razlike nisu bile značajne (P>0.05). Prosečni individualni prirast kod šarana iz dve replikacione kontrolne grupe bio je 406.25±20.61 g, što je 20.46% i 25.08% niže nego kod riba koje su dobijale 1% i 3% betaina, dok su razlike bile značajne (P<0.001). Najbolji koeficijent konverzije hrane bio je kod šarana iz EG2 - 1.49. Ova osobina je imala niže vrednosti nego kod riba iz EG1 (3.36% ) i CG (24.16%) (P<0.001). Kada je reč o stopi preživljavanja riba iz svih grupa, diskrepance nisu uočene. Ekonomska efikasnost grupe koje je dobijala 1% betaina bila je 1.66, što je niže nego kod EG2 (10.34%) i CG (15.66%).sr
dc.subjectcommon carpen
dc.subjectCyprinus carpio Lsr
dc.subjectbetaineen
dc.subjectgrowth traitsen
dc.subjectfeed conversion ratioen
dc.subjectšaransr
dc.subjectbetainsr
dc.subjectosobine prirastasr
dc.subjectkoeficijent konverzije hranesr
dc.titleEffect Of Dietary Betaine Supplementation On Some Productive Traits Of Common Carp (Cyprinus Carpio L.) Cultivated In Recirculation Systemen
dc.title.alternativeEfekti betaina kao dodatka u ishrani na neke proizvodne osobine šarana (cyprinus carpio l.) gajenog u recirkulacionom sistemusr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record