Comparative Analysis Of The Fatty Acid Composition Of Natural Food And Supplemental Feed In Carp From A Fish Farm
Komparativna analiza sastava masnih kiselina u prirodnoj i dodatnoj hrani šarana sa ribnjaka
dc.contributor.author | Zivic, Ivana | |
dc.contributor.author | Trbovic, Dejana | |
dc.contributor.author | Dulic, Zorka | |
dc.contributor.author | Stankovic, Marko | |
dc.contributor.author | Zivic, Miroslav | |
dc.contributor.author | Markovic, Zoran | |
dc.date.accessioned | 2015-10-10T15:07:07Z | |
dc.date.available | 2015-10-10T15:07:07Z | |
dc.identifier.uri | http://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/924 | |
dc.description.abstract | Rezultati prikazani u radu ukazuju na daleko veći značaj prirodne hrane kao izvora polinezasićenih masnih kiselina u odnosu na peletiranu hranu u ishrani šarana u poluintenzivnom sistemu gajenja. Utvrđeno je da su od organizama koji su činili prirodni obrok šaranu: predstavnici familija Chironimidae sa dominaciojm vrste Chironomus plumosus iz faune dna i zooplanktonski organizmi (sa dominacijom Cladocera) imali znatno veći sadržaj omega 3 i omega 6 masnih kiselina nego peletirana hrana. Istraživanja su obavljena u 4 ribnjačka jezera šaranskog ribnjaka „Despotovo“ sa poluintezivnim sistemom gajenja baziranom na prihrani peletiranom hranom. Peletiranu hranu odlikuje najmanja raznovrsnost masnih kiselina i izrazita dominacija linolne i oleinske kiseline. Larve Chironomidae i zooplankton karakteriše veća zastupljenost zasićenih masniih kiselina(SFA: 49.36 ± 1.92 i 38.70 ± 0.67) u odnosu na peletiranu hranu (15.47±0.41), a zooplankton odlikuje i najveća raznovrsnost i zastupljenost n-3 masnih kiselina. Odnos n-3/n-6 masnih kiselina deset puta je veći kod zooplanktona nego kod Chironomidae, a sedam puta veći kod Chironomidae nego kod peletirane hrane. | sr |
dc.subject | carp | en |
dc.subject | natural food | en |
dc.subject | pelleted feed | en |
dc.subject | fatty acids | en |
dc.subject | šaran | sr |
dc.subject | prirodna hrana | sr |
dc.subject | peletirana hrana | sr |
dc.subject | masne kiseline | sr |
dc.title | Comparative Analysis Of The Fatty Acid Composition Of Natural Food And Supplemental Feed In Carp From A Fish Farm | en |
dc.title.alternative | Komparativna analiza sastava masnih kiselina u prirodnoj i dodatnoj hrani šarana sa ribnjaka | sr |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
-
7. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 10 - 12. 2015.
http://www.cefah.agrif.bg.ac.rs/konferencija/konferencija.html