Aquaculture In Turkey
Akvakultura u Turskoj
Author
Bozkurt, Yusuf
Keywords
akvakulturaTurska
proizvodnja riba
sistemi uzgoja
Metadata
Show full item recordAbstract
Turska je zemlja sa velikim potencijalom za dalji razvoj sektora akvakulture sa preko 8,300 km obale i 25 miliona ha upotrebljive površine mora. Akvakultura u Turskoj započinje sa gajenjem kalifornijske pastrmke (Onchorhynchus mykiss) i šarana (Cyprinus carpio) kasnih šezdesetih, dalje se razvija gajenjem orade (komarče, Sparus aurata) i brancina (lubina, Dicentrarchus labrax) sredinom osamdesetih. Proizvodnja tri najznačajnije vrste: pastrmke, orade i brancina je brzo rasla tokom devedesetih i sada dostiže 158 000 tona godišnje u 2009: pastrmka, orada, brancin, dagnje, šaran i ostale vrste na 1 855 farmi.
Trenutno, oko 25 procenata po zapremini (158 729 tona od 623 191 tona ukupne proizvodnje) dolazi iz akvakulture. Oko 98 % proizvodnje je iz intenzivnog uzgoja; pastrmka se uglavnom konzumira lokalno, dok se oko 75% orade i brancina izvozi u zemlje EU. Gotovo sva riba se prodaje u svežem stanju.
U ovom radu se daje pregled sadašnjeg stanja i ograničenja, zakonodavstva i administrativnih prepreka vezanih za akvakulturu u Turskoj.