The Effect Of Adding Zeolite On Trout Meat Quality
Uticaj dodavanja zeolita na kvalitet mesa pastrmke
Author
Obradovic, Sasa
Vukasinovic, Marija
Grubic, Goran
Markovic, Zoran
Ivanc, Aleksandar
Kaljevic, Vesna
Keywords
zeolitkalifornijska pastrmka
meso
kvalitet
minerali
Metadata
Show full item recordAbstract
U radu je ispitivan uticaj zeolita tipa "Minazel" kao aditiva hrane za pastrmke primenjenog u koncentraciji od 1% i 2% na sledeće proizvodne parametre: osnovni hemijski sastav mesa, mikotoksikološku ispravnost, senzorne osobine, randman i koncentraciju pojedinih makro i mikroelemenata.
Primenjene koncentracije zeolita, kao aditiva hrane nisu uticale na hemijski sastav pastrmskog mesa, koncentraciju minerala (Ca, Cu, Zn, Pb i Mn) i njegove senzorne osobine. Izvesni stepen pozitivnog uticaja ispoljen je u pogledu randmana mesa i prosečne telesne mase pastrmki posle ezenteracije.