State and Problems in Forage Produce in Western Serbia
Stanje i problemi u proizvodnji kabaste stočne hrane u zapadnoj Srbiji
Pregled/ Otvaranje
Autor
Babic, Snezana
Lugic, Zoran
Sokolovic, Dejan
Radovic, Jasmina
Dinic, Bora
Andjelkovic, Snezana
Petrovic, Mirjana
Ključne reči
soilacidity
forage
quality
zemljište
kiselost
kabasta stočna hrana
kvalitet
Metadata
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
In order to improve forage production, through more efficient use of agricultural land, conducted a study of fertility and soil acidity, and the manner of its use in hilly and mountainous areas of the Municipality of Kosjerić. The largest number of sampled soil is acidic chemical reaction, very low the level of provision easily accessible phosphorus, which is a limiting factor in successful growing legume. Depending on the results and the production potential of the sampled area and the needs of local farmers, were applied technologies that will contribute to increased yield or biomass and changing botanical composition in terms of increased participation of legumes. U cilju unapređenja proizvodnje stočne hrane, kroz efikasnije korišćenje poljoprivrednog zemljišta, vršeno je ispitivanje plodnosti i kiselosti zemljišta, kao i načina njegovog korišćenja u brdskim i planinskim područjima Opštine Kosjerić. Najveći broj uzorkovanih zemljišta je kisele hemijske reakcije, veoma niske obezbeđenosti lako pristupačnim fosforom, što predstavlja ograničavajući faktor pre svega uspešnom gajenju leguminoznih biljnih vrsta. U zavisnosti od dobijenih rezultata i proizvodnog potencijala uzorkovanih zemljišta kao i potreba lokalnih farmera, primenjene su tehnologije koje će doprineti povećanju prinosa biomase ali i promeni botaničkog sastava u smislu povećanog učešća višegodišnjih krmnih leguminoza.