Non-Enzymatic Antioxidant Status Tomato Variety "Volovsko Srce" Taken from Lijevče Polje Fields
Neenzimski antioksidativni status paradajza sorte „Volovsko srce“ sa područja Lijevče Polja
View/ Open
Author
Kukric, Zoran
Samelak, Ivan
Maric, Tanja
Vucic, Goran
Lakic, Natasa
Vasilisin, Ladislav
Keywords
antioxidant capacityPhenols
Lycopene
DPPH
ABTS
antioksidativni kapacitet
fenoli
likopen
Metadata
Show full item recordAbstract
The results of determination of non- enzymatic antioxidant capacity tomato variety “volovsko srce” are presented in this paper. Content of total phenols is between 88.81 to 138.44 µgGAE/gFW, total flavonoids from 59.25 to 66.95 µgQc/gFW, and flavonols from 94.49 to 243.47 µgQc/gFW respectively. The content of lycopene in the samples ranged from 136.32 to 600,3 µg/100gFW, while we determined and the content of vitamin C , which is 12.6 to 15.87 mg/100gFW for 3 different sample probes. The results of antioxidant activity of ethanolic extract of tomato variety “volovsko srce” obtained using DPPH and ABTS methods as compared to Trolox equivalent antioxidant capacity are: DPPH ranged from 1.81 to 2.54 µmol Trolox/gFW, for ABTS from 0.19 to 2.23 µmol Trolox/gFW. The results are in agreement with literature data , but it is most likely to some differences due to different ways of breeding samples. Rezultati određivanja neenzimskih antioksidativnih kapaciteta paradajza sorte „Volovsko srce“ prikazani su u ovom radu. Sadržaj ukupnih fenola se kreće u rasponu od 88.81 do 138.44 µgGAE/gFW, ukupni flavonoidi od 59.25 do 66.95 µgQc/gFW, te flavonoli od 94.49 do 243.47 µgQc/gFW respektivno. Sadržaj likopena u uzorcima se kretao od 136.32 do 600,3 µg/100gFW, dok je određen i sadržaj vitamina C koji iznosi 12.6 do 15.87 mg/100gFW za 3 različita uzorka. Rezultati antioksidativne aktivnosti etanolnih ekstrakata paradajza sorte „volovsko srce“ određeni su primjenom DPPH i ABTS metoda u odnosu na Trolox ekvivalent i iznose: DPPH u rasponu od 1.81 do 2.54 µmol Trolox/gFW, za ABTS od 0.19 do 2.23 µmol Trolox/gFW. Rezultati su u saglasnosti sa literaturnim podacima, ali je, najvjerovatnije, do određenih razlika došlo zbog različitog načina uzgoja ispitivanih uzoraka.