Vegetable Oils in Fish Diet
Biljna ulja u ishrani riba
View/ Open
Author
Markovic, Goran
Lujic, Jelena
Pantovic, Jelena
Radovanovic, Mirjana
Maskovic, Pavle
Keywords
vegetable oilslinseed
rapeseed
fish diet
biljna ulja
lan
uljana repica
ishrana riba
Metadata
Show full item recordAbstract
There has been a trend towards constant growth in fish farming. It is well
known that fish meal (as a basic source of protein) and fish oil (as a source of fatty acids)
provide feedstuffs for farmed fish. Increasing aquaculture requirements and limited natural
resources call the attention of both practice and scientific research to alternative sources of
these feed components. Certain vegetable oils have been increasingly used as a source of fatty
acids. This study provides an outline of the potential use of linseed (Linum usitatissimum L.)
and rapeseed (Brassica napus L.) oils as complete or partial substitutes for fish oil in the diet of
cyprinids and trouts predominating in European aquaculture. Gajenje riba u akvakulturi ispoljava tendenciju stalnog porasta. Poznato je da se u
kompletnim smešama za ishranu riba koriste riblje brašno (osnovni izvor proteina) i riblje ulje (izvor
masnih kiselina). Rastuće potrebe akvakulture i ograničeni prirodni resursi uslovljavaju da se u
praksi i naučnim istraživanjima velika pažnja posvećuje alternativnim izvorima ovih hranidbenih
komponenti. Kao izvor masnih kiselina sve više se koriste pojedina biljna ulja. U radu je dat kratak
osvrt na mogućnost korišćenja biljnih ulja iz semena lana (Linum usitatissimum L.) i uljane repice
(Brassica napus L.) kao potpunih ili delimičnih supstituenata ribljeg ulja u smešama za ishranu
šaranskih i pastrmskih riba koje su dominantne u evropskoj akvakulturi.