Healing Properties of Honey with Mushroom Coriolus versicolor
Lekovita svojstva meda sa dodatkom gljive Coriolus versicolor
Author
Pantovic, Jelena
Vicentijevic Markovc, Gordana
Niksic, Miomir
Nikicevic, Ninoslav
Keywords
Coriolus versicolorhoney
antioxidant activity
healing properties
med
antioksidativna aktivnost
lekovita svojstva
Metadata
Show full item recordAbstract
Biologically active substances from mushroom Coriolus versicolor are ß-glucanproteins
which have antitumor, antiviral, antibacterial and antioxidative properties and
improve immunity. Studies have shown that mycelium of this mushroom has two
significant biologically active substances PSK (polysaccharide krestin) and PSP
(polysaccharide peptide). Honey has been reported to contain about 200 substances
(complex mixture of sugars, but also small amounts of other constituents such as
minerals, proteins, vitamins, organic acids, flavonoids, phenolic acids, enzymes and
other phytochemicals), and is considered to be an important part of traditional medicine.
Overall, honey serves as a source of natural antioxidants. The aim of this paper was to
determined antioxidant activity and tothal phenols content in honey with C. versicolor.
Total phenols content (26,04 mg gallic acid/100 g) and high reducing activity it was
found in the sample of honey with C. versicolor. The results suggest that the addition of
honey with this mushroom has a significantly higher antioxidant activity compared
with the most antioxidants such as vitamin C. Biološki aktivne supstance gljive Coriolus versicolor su β-glukan proteini
koji imaju antikancerogena, antiviralna, antibakterijska i antioksidativna svojstva i
poboljšavju imunitet. Istraživanja su pokazala da micelijum ove gljive sadrži dve
značajne biološki aktivne materije: PSK (polisaharid krestin) i PSP (polisaharidpeptid).
Med sadrži oko 200 materija (kompleksnu smešu šećera, i manji sadržaj materija kao
što su minerali, proteini, vitamini, organske kiseline, flavonoidi, fenolne kiseline,
enzimi i druge fitohemijske materije). Med se duži niz godina koristi u tradicionalnoj
medicini. Pored toga, med je i prirodni izvor antioksidanasa. Cilj ovog rada bio je da se
odredi antioksidativna aktivnost i ukupni sadržaj fenola u medu sa dodatkom gljive C.
versicolor. Ukupni sadržaj fenola (26,04 mg galne kiseline/100 g) i visoka redukciona
aktivnost određeni su u uzorku meda sa dodatkom gljive C. versicolor. Rezultati
istraživanja ukazuju da med sa dodatkom ove gljive ima znatno veću antioksidativnu
aktivnost u poređenju sa najpoznatijim antioksidansima kao što je vitamin C.