Content of Unsaturated Fatty Acids in Milk Depending Of the Production Method
Sadržaj nezasićenih masnih kiselina u mlijeku u zavisnosti od načina proizvodnje
Pregled/ Otvaranje
Autor
Kralj, Aleksandar
Popovic Vranjes, Anka
Drinic, Milanka
Ključne reči
unsaturated fatty acidsorganic production
conventional production
nezasićene masne kiseline
organska proizvodnja
konvencionalna proizvodnja
Metadata
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Content of fatty acids in milk varies depending on ways of production, breeding and
feeding of cows. On the basis of that it was analysed the content of unsaturated fatty
acids in milk from different way of production. There have been determining the
amount of unsaturated fatty acids in milk from production to organic principles and in
milk from from conventional production. The study was conducted on two farms with
different production system in the Republic of Srpska. In the research was done
determination of statistically significant differences between the content of unsaturated
fatty acids. Sadržaj masnih kiselina u mlijeku varira u zavisnosti od načina proizvodnje,
ishrane i držanja krava. Na osnovu toga u ovom radu analiziran je sadržaj nezasićenih
masnih kiselina iz različitih vidova proizvodnje. Izvršeno je određivanje količine
nezasićenih masnih kiselina u mlijeku iz proizvodnje prema organskim principima i iz
konvencionalne proizvodnje. Istraživanje je obavljeno na dvije farme sa različitim
načinima proizvodnje koje se nalaze u Republici Srpskoj. U okviru istraživanja izvršeno
je i utvrđivanje statistički značajnih razlika između sadržaja nezasićenih masnih
kiselina.