dc.description.abstract | Organska poljoprivreda podrazumeva proces održivog razvoja ruralne
sredine u skladu sa raspoloživim resursima, tradicijom i biodegradabilnim
potencijalom staništa. Ovakav način proizvodnje nije po opisu ekstenzivan, nego
intenzivan u okviru bioloških potencijala staništa.
Organska poljoprivreda se u svetu razvija brzim koracima kao odgovor na
evidentno narušenu životnu sredinu i posebno kao odgovor potrebama potrošača
za kvalitetnom i bezbednom hranom. Poslednje decenije obim organske
proizvodnje u svetu se značajno povećao tako da je u svetskim razmerama,
organskom eksploatacijom obuhvaćeno više od 43 miliona hektara.
Iz oblasti organske stočarske proizvodnje brže se razvijaju one proizvodne
grane u kojima je ishrana životinja bazirana na pašnjacima i kabastoj hrani,
odnosno preživari, dok je znatno sporiji razvoj organskog svinjarstva i
organskog živinarstva, s obzirom na to da se u ishrani ovih vrsta domaćih
životinja koriste velike količine proteinskih hraniva.
U Srbiji se organska poljoprivredna proizvodnja obavlja na oko 8 228 ha,
što iznosi samo 0,2% od ukupnih poljoprivrednih površina.
Sistem upravljanja poljoprivredom u organskim uslovima regulisan je
''Zakonom o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima'', koji se bazira na
četiri principa: princip zdravlja, ekološki princip, princip pravednosti i princip
negovanja i staranja. | sr |