Specificnosti organske ratarske proizvodnje
Pregled/ Otvaranje
Autor
Pavlovic, Milanko
Ključne reči
organska proizvodnjaratarstvo
Metadata
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Kurs je namenjen nastavnicima zaposlenim u srednjim školama iz podrucja rada
poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane kako bi se omogucilo kontinuirano i permanentno
usavršavanje, razvijanje kompentencija, pracenje i implementacija novih znanja iz navedenih
oblasti. Proizvodnja ratarskih biljaka predstavlja osnov organske poljoprivrede u proizvodnji
zdravstveno bezbedne i visokovredne hrane i preduslov organskoj stocarskoj proizvodnji. U
sistemu održivog upravljanja poljoprivrednom proizvodnjom organsko ratarstvo se odlikuje
nizom specificnosti formulisanih u metodama organske biljne proizvodnje, cija je
implementacija obavezna i neophodna za obavljanje ovih aktivnosti. Svrha kursa je da
polaznicima dopuni znanja iz oblasti proizvodnje ratarskih biljaka i ukaže na posebnosti i
zahteve u sistemu organske proizvodnje. To se pre svega odnosi na ocuvanje i unapredenje
prirodnih resursa, biodiverziteta, primenu adekvatnih tehnologija gajenja ratarskih biljaka
kroz podsticanje procesa samoregulacije u zaštiti životne sredine, konverziju iz drugih
poljoprivrednih sistema u ekološku proizvodnju, primenu principa dobrih praksi u
proizvodnji hrane. Pored doprinosa u proširivanju znanja o ratarskoj proizvodnji kurs treba da
doprinese sticanju kompetencija nastavnika u transferu znanja poljoprivrednih škola u okviru
predmeta o organskoj proizvodnji.