Internal Quality of Eggs of Laying Hens from Different Rearing Systems
Unutrašnji kvalitet jaja kokoši nosilja iz različitih sistema gajenja
Author
Rakonjac, Simeon
Bogosavljevic-Boskovic, Snezana
Skrbic, Zdenka
Peric, Lidija
Doskovic, Vladimir
Petricevic, Veselin
Petrovic, Milun
Keywords
rearing systemyolk color
albumen height
Haugh unit
sistem gajenja
boja žumanca
visina belanca
Hogove jedinice
Metadata
Show full item recordAbstract
The aim of this study was to investigate the effect of different rearing systems: conventional - cage, free range and organic system of production of laying hens on the parameters of the internal quality of eggs: yolk color, albumen height and Haugh unit score.
Eggs from both rearing systems with outlet had less intensive colored yolk than conventional - cage produced eggs. On the other hand, eggs from free range system had a lowest albumen height of egg and Haugh unit score compared to both eggs - from cage and eggs from organic production systems, which do not significantly differ in these parameters. Cilj ovog rada je bio da se ispita uticaj različitih sistema gajenja: konvencionalnog - kaveznog, sistema gajenja sa ispustom - tzv. "free range" i organskog sistama držanja kokoši nosilja na parametre unutrašnjeg kvaliteta jaja: boju žumanca, visinu belanca i broj Hogovih jedinica.
Jaja iz oba sistema gajenja sa ispustom imala slabiji intenzitet obojenosti žumanca od konvencionalno - kavezno proizvedenih jaja. Sa druge strane, jaja iz sistema gajenja sa ispustom su imala manju visinu belanca i broj Hogovih jedinica i u poređenju sa jajima iz kaveznog i sa jajima iz organskog sistema proizvodnje, koja se međusobno nisu značajno razlikovala u navedenim parametrima.