Non-Destructive Quality Assessment of Fruits Using Optical Method
Nedestruktivno određivanje kvaliteta plodova voća primenom optičke metode
Pregled/ Otvaranje
Autor
Felfoldi, Jozsef
Gillay, Zoltan
Muha, Viktoria
Ključne reči
fruitquality
noncontact testing
spectrometer
voće
kvalitet
bezkontaktno testiranje
spektrometar
Metadata
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
The importance of the non-destructive methods in the quality assessment of
the horticultural produces is increasing continuously. Application of these methods is
advantageous from the garden to the market, because they are suitable for quick
investigation of the samples without any loss in market value. The contact spectroscopic
methods of different wavelength ranges are able to provide with information about the
internal properties of the samples, so they are important alternative methods besides the
dynamic mechanical methods and noncontact machine vision applications. The
measurement system, developed for the experiments, contains a PC-controlled hardware
and a data analysis software, able for extraction of the desired features even in case of
weak signal/noise conditions in industrial circumstances. The system was successfully
applied for assessment of sugar content of several fruits. Značaj određivanja kvalitet voća i povrća nedestruktivnim metodama se
konstantno povećava. Korišćenje ovih metoda ima više prednosti koje se najpre ogledaju
u brzom istraživanju uzoraka bez ikakvih gubitaka u pogledu tržišne vrednosti.
Kontaktne spektroskopske metode na različitim režimima talasnih dužina, u stanju su da
obezbede informaciju o unutrašnjim svojstvima uzorka i zato su one važna alternativna
metoda pored dinamičkih alternativnih metoda i bezkontaktnih vizuelnih aplikacija.
Merni sistem, razvijen za izvođenje ovog eksperimenta, sadrži hardver PC kontrolera i
softver za analizu podataka kojim se mogu izdvojiti potrebni podaci i u slučaju veoma
slabih signala u bučnim industrijskim uslovima. Predloženi sistem je veoma uspešno
iskorišćen pri analizi sadržaja šećera u plodovima pojedinih voćnih vrsta.