Appropriateness of the Peat of ’Gaj’ for Marjoram Nursery Production (Majorana Hortensis Moench.)
Pogodnost treseta za proizvodnju rasada majorana (Majorana hortensis Moench.)
View/ Open
Author
Beatovic, Damir
Jelacic, Slavica
Moravcevic, Djordje
Bjelic, Vukasin
Keywords
marjoramnursery
peat
manure
substrates
majoran
rasad
treset
stajnjak
đubrivo
Metadata
Show full item recordAbstract
In medicinal, aromatic and seasoning herbs nursery production, the choice of
the substrate has an important role. Serbia is rich in peats, which are the main component
of substrates for nursery production. The goal of this work was to apply home peat of
Gaj and to estimate its appropriateness as the substrate component in marjoram nursery
production. Peat of Gaj has been enriched by adding manure in different volume ratio
(10-50 vol%) and and soluble mineral fertilizers formulations 20:20:20+me in different
doses (1.3; 1.9; 2.5; 3.1 i 3.7 g/l). Eleven substrates were tested. Peat (100%) was the
control variant. Control versions were pure peat (100%). The best marjoram nursery
plant quality was obtained using substrates with the manure share of 30 vol%. Among
different dosages of used water soluble fertilizers, the 1.3 g/l dose had the best effect on the quality
of marjoram nursery production. The obtained examination results show considerable effect
of the home raw material – peat of Gaj application on the marjoram nursery quality. У производњи расада лековитог, ароматичног и зачинског биља
значајно место припада избору супстрата. Србија је богата тресетима који
представљају главну компоненту супстрата за производњу расада. Циљ овог рада
је примена домаћег тресета из Гаја и оцена његове погодности као компоненте
супстрата у производњи расада мајорана. Тресет је оплемењен додавањем стајњака
у различитим запреминским односима (10-50%) и водорастворљивог минералног
ђубрива формулације 20:20:20+ME у различитим дозама (1,3; 1,9; 2,5; 3,1 i 3,7 g/l
супстрата). Испитанао је укупно 11 супстрата. Контролна варијанта била је тресет
“Гај” 100%. Испитивања су показала да се најбољи квалитет расада мајорана
добија производњом на супстрату који се састоји од тресета “Гај” и стајњака у
односу 70%:30%. Од примењених доза водорастврљивог ђубрива, доза од 1,3 g/l је
остварила најбољи ефекат на квалитет расада мајорана. Добијени резултати
истраживања показују значајан ефекат примене домаће сировине – тресета из Гаја
на квалитет расада мајорана.