Actual Level of Organic Food Production in Serbia
Stanje proizvodnje organske hrane u Srbiji
View/ Open
Author
Curic, Jasmina
Kacar, Bahrija
Keywords
organic agriculturepotentials
development
structure
disadvantages
organska poljoprivreda
potencijali
razvoj
struktura
nedostaci
Metadata
Show full item recordAbstract
Organic agriculture is often mentioned as a way of speeding up
agricultural development and ensuring of better export performance. In all strategic
documents related to agriculture, from the republic to the municipal level, organic
agriculture is the subject of detailed discussion and interest. But in reality is hard to find
the evidence that these strategic intentions are implemented as well. One reason for this
is lack of information, knowledge and specific facts in order to let organic agriculture
contribute to the overall development of agriculture.
The aim of this scientific work is to provide an overview of the organic sector in
Serbia in order to establish a good foundation for its development, to motivate national
institutions to identify concrete strategies and measures for promotion of organic food as
possible initiator of development of agriculture and rural development.
So far in Serbia there is a small but very vital sector of organic food established that
is still at an early stage of development but nevertheless it has recorded good results. It is
believed that organic food production is potentially one of the most rewarding jobs in the
world. Although Serbia has a good potential for organic agriculture, it primarily lacks
organized education in organic production, adequate support of the state and organized
market. У данашњим условима oрганска пољопривреда често се помиње
као начин убрзања развоја пољопривреде и осигурања бољих извозних резултата.
У свим стратешким документима повезаним са пољопривредом, од републичког
до општинског нивоа, органска пољопривреда предмет је детаљних расправа и
интересовања. Али у стварности је тешко пронаћи доказе да се те стратешке
намере и реализују. Један од разлога за то јесте недостатак информација, знања и
конкретних чињеница да би органска пољопривреда могла допринети свеукупном
развоју пољопривреде.
Циљ овог рада је да донекле пружи увид у стање и могућности органске
пољопривреде у Србији како би се успоставила основа за њен развој, па и да
мотивише државне институције да утврде стратегију и мере за промоцију органске
хране као могућег покретача развоја пољопривреде и руралног развоја.
До сада је у Србији успостављен мали, али врло виталан сектор органске хране
који је још увек у почетној фази развоја, али и поред тога бележи добре резултате.
Сматра се да је производња органске хране потенцијално један од најисплативијих
послова у свету. Иако Србија поседује добре могућности за органску
пољопривреду недостаје јој пре свега, одговарајућа подршка државе и
организовано тржиште.