Chemical And Fatty Acid Composition Of Turbot (Psetta Maxima Maeotica) Meat From The Bulgarian Black Sea Shores
Hemijski i masno kiselinski sastav mesa iverka (psetta maxima maeotica) iz bugarskog dela Crnog mora
Author
Hadzhinikolova, Liliana
Ivanova, Angelina
Hubenova, Tania
Keywords
turbotfatty acids
fatty acid ratios
lipids groups
iver
masne kiseline
odnos masnih kiselina
lipidne grupe
Metadata
Show full item recordAbstract
Cilja rada je bio da se analizira hemijski i masno kiselinski sastav mesa ivera (Psetta maxima maeotica) ulovljenog u Bugarskom delu Crnog mora. Iver je lovljen kočarenjem u periodu od 12 do 30 novembra 2014 sa 5 proizvoljno određenih zona od ukupno 38 zona. Ovo istraživanje je pokazalo da postoje izražene razlike u hemijskom sastavu i energetskoj vrednosti mesa ivera uhvaćenog sa različitih lokaliteta u severnom i južnom sektoru Crnog mora. Konstatovana su veća variranje u proteinskom sastavu od 16.87 % (južni sektor) do 19.32 % (severni sektor) u odnosu na variranje nivoa masti u mesu (1.29 - 2.08 %). Na osnovu nivoa masti, ribe sa istraživanih područja bi mogle da se klasifikuju kao posna (niskomasna) grupa riba.
Na osnovu prisustva specifičnih masnih kiselina u mesu ivera iz zona С17-Е9 i Е11-Е13 i dubine kočarenja od 36-53 m, ove ribe se mogu svrstati u palmitinski tip, dok se ribe ulovljene iz zona L1-7/М2/N1-2 i dubine od 52-64 m mogu svrstati u oleinsko-palmitinski tip. Biološki važan odnos n-3 i n-6 masnih kiselina je varirao u opsegu od 0.06 do 0.13 što je zadovoljavajući nivo propisan od strane WHO (Svetske zdravstvene organizacije) koji smanjuje rizik po ljudsko zdravlje (<5.0). Odnos РUFA/SFA u lipidima ivera je varirao od 0.36 do 0.54, sa boljim balansom masnih kiselina u mesu riba iz severnog sektora Crnog mora (0.54).