Influence Of Extruder Screw Speed On Physical Characteristic Of Trout Feed
Uticaj brzine obrtanja pužnice ekstrudera na fizičke karaktreistike hrane za pastrmke
Author
Ivanov, Dusica
Colovic, Radmilo
Jovanovic, Rade
Vukmirovic, Djuro
Levic, Jovanka
Sredanovic, Slavica
Djuragic, Olivera
Keywords
extrusionphysical characteristics
screw speed
trout
Metadata
Show full item recordAbstract
Upotreba ekstrudera u tehnologiji proizvodnje svih vrsta hrane za ribe ubrzano se širi u celom svetu, što je u poslednje vreme evidentno i u domaćoj industriji. Danas se hrana za ribe uglavnom proizvodi u obliku ekstrudata čije fizičke karakteristike, pored ostalog, zavise od sastava hrane, ali i od procesnih parametara tokom ekstrudiranja, od kojih su najznačajniji: temperatura u cevi ekstrudera, geometrija matrice, površina otvora na matrici, tip ekstrudera, geometrija pužnice i brzina obrtanja pužnice. Sposobnost ekstrudata da pluta ili tone (brzina tonjenja) često je najkritičnija funkcionalna karakteristika hrane za ribe, jer utiče kako na ishranu riba i ostalih vodenih životinja, tako i na zagađenje vode koja predstavlja njihovo životno stanište. Plutajuće/tonuće karakteristike zavise od gustine ekstrudata, a gustina se reguliše upravo uslovima ekstrudiranja. U zavisnosti od vrste kojoj je namenjena, hrana za ribe se proizvodi kao: plutajuća (šaran, tilapia, som), sporo-tonuća (pastrmka, losos) i tonuća (grgeč, škampi).
Pastrmka je salmonidna vrsta ribe za čiji je opstanak neophodna sveža tekuća voda, a pripada porodici Salmonidae. Kako je grabljivica, “hvata” hranu dok sporo pada kroz vodu, pa je za njenu ishranu neophodno proizvesti sporo-tonuću hranu. S obzirom da slabo i teško vari skrob, osnovni izvori energije kod pastrmke su prvenstveno masti, a potom i proteini. Da bi se zadovoljili nutritivni zahtevi pastrmke, uz istovremeno obezbeđenje neophodnih fizičkih karakteristika hrane, uslovi ekstrudiranja se moraju strogo definisati i kontrolisati tokom čitavog procesa.
Brzina obrtanja pužnice, kako je već navedeno, predstavlja jedan od najznačajnijih parametara ekstrudiranja. Stoga se ovaj rad bavi ispitivanjem uticaja pomenute karakteristike procesa na kvalitet hrane za pastrmke. Na standardni sastav hrane za pastrmke primenjene su tri različite brzine obrtanja pužnice od 180, 300 i 420 obrtaja u minuti. Pri ekstrudiranju su upotrebljenje dve matrice sa ukupnom površinom otvora od 50 mm2 i 100 mm2. Tokom procesa, praćene su promene parametara: temperatura i pritisak u cevi ekstrudera, potrošnja energije, gubitak vode na izlazu iz ekstrudera i fizičkih karakteristika: nasipna masa i sposobnost absorpcije vode ekstrudata. Specijalna pažnja posvećena je promeni brzine tonjenja, veličini od naročitog značaja za ishranu pastrmke. Dobijeni rezultati brzine tonjenja izraženi su kao srednje vrednosti merenja za petnaest slučajnih uzoraka i upotrebljeni za izračunavanje jednostavnog linearnog modela zavisnosti brzine tonjenja hrane za pastrmke od brzine obrtanja pužnice ekstrudera i ukupne površine otvora upotrebljene matrice. Visoka vrednost koeficijenta determinacije (R2 = 0.93) ukazuje na to da dobijena jednačina dobro opisuje gore pomenutu zavisnost.