Browsing by Subject "riba"
Now showing items 1-11 of 11
-
Allergenic Proteins In Fish
Riba predstavlja znatan deo ishrane ljudi u svetu. Pre svega, riba je značajan izvor proteina (15-24%) visoke biološke vrednosti, bogata je mineralima, vitaminima, a posebno esencijalnim masnim kiselinama za koje je dokazano ... -
Analysis of the Distribution of Freshwater Fish in Serbia
Previous studies of fish market were mainly related to the consumption and global tendencies, and less to distribution of freshwater fish, which in Serbia is mostly carried out via the retail trade. Therefore, this paper ... -
Assessment Of The Metal And Trace Element Contents In Tissues Of Four Commercial Fish Species From The Danube River, Belgrade
Cilj ovog istraživanja je bio da se proceni akumulacija elemenata u četiri komercijalne vrste riba na dva lokaliteta na Dunavu, u Beogradu. U ovom istraživanju, određene su koncentracije 11 elemenata (As, Cd, Cr, Co, Cu, ... -
Consumers' Opinion about Effects of Rearing Conditions and Stress on Fish Meat Quality
Dobrobit farmskih životinja predstavlja veoma aktuelnu temu u svetu, čemu je doprinelo inteziviranje proizvodnje i uočavanje povezanosti između uslova gajenja i pojave zdravstvenih, reproduktivnih i drugih problema. ... -
Determination Of The Heavy Metals’ Presence In The Water And Grayling Muscle Tissue (Thymallus Thymallus) Of The River Una
The aim of this paper is to present comparative results of the chemical analysis of water and fish of the river Una in different locations. Grayling fish (Thymallus thymallus) from the family Thymallidae was sampled for ... -
Effect Of Agreement On Stabilization And Association Of Import And Export Of Fish And Fish Products
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) je međunarodni ugovor, potpisan 29. aprila 2008. godine između Republike Srbije i Evropske unije (EU). Dve najvažnije obaveze koje Republika Srbija preuzimaovim sporazumom ... -
Effects Of Subchronic Tonalide Exposure On Zebrafish, Danio Rerio
Policiklična jedinjenja sintetičkog mošusa su veoma rasprostranjena i koriste se u velikim količinama kao miris u proizvodima široke potrošnje. Zbog njihove česte upotrebe i otpuštanja mirisa, ova jedinjenja su postala ... -
Estimated Weekly Intake Of Mercury Through Fish Consumption In Serbian Population
Zahvaljujući sadržaju visoko kvalitetnih proteina, vitamina, makro i mikroelemenata, kao i omega-3 polinezasićenih masnih kiselina, riba predstavlja značajnu namirnicu u ishrani ljudi. Međutim, povećanim unosom ribe unosi ... -
In Vitro Model Systems; A Valuable Tool To Study Basic Biological Processes In Fish
With the increasing replacement of fish meal and fish oil with new ingredients in aquaculture diets, imbalances in amino acids, fatty acids, vitamins and minerals can occur. The metabolic and regulatory processes underlying ... -
Recent Views On Postmortem Aging In Fish
Odmah nakon prekida cirkulisanja krvi, pa zbog toga i nedostatka izvora kiseonika, glikogen podlaže anaerobnom razlaganju i preko niza fosforilovanih derivata glukoze prelazi u mlečnu kiselinu, koja se nagomilava u mišićima, ... -
Theoretical Model Calculation Of Concentration Of Ammonia And Oxygen In Water Pond
Od kvaliteta vode u velikoj meri zavisi uspeh u proizvodnji riba. U gajenju pastrmki to znači da normalan rast, prirast, konverzija hrane, zdravstveni i reproduktivni status zavise osim od genetskih osobina i tehnologije ...