Show simple item record

Značajne tehničke karakteristike zrna pirinča

dc.contributor.authorRavi, Pandiselvam
dc.contributor.authorVenkatachalam, Thirupathi
dc.date.accessioned2015-02-26T17:58:05Z
dc.date.available2015-02-26T17:58:05Z
dc.identifier.urihttp://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/31
dc.description.abstractEngineering properties of paddy is essential for designing of storage bin. The physical properties of paddy (ADT-43) namely, size, shape, thousand paddies mass, aspect ratio, surface area, volume, bulk density, true density and porosity at moisture contents ranging from 11.86 to 23.61% d.b. were determined using standard techniques and these effects on storage chamber design ware evaluated. In the case, thousand paddy mass, surface area and volume increased from 18.24 to 24.07 g, 28.91 to 31.82 mm2 and 17.55 to 20.52 mm3, respectively, with an increase in moisture content from 11.86 to 23.61% d.b. Equivalent diameter, sphericity, aspect ratio and bulk density increased from 3.22 to 3.39, 0.41 to 0.42, 30.55 to 31.91% and 568 to 613 kg•m-3, respectively, with an increase in moisture content from 11.86 to 23.61% d.b. Porosity and true density decreased from 46.82 to 38.27% and 1069 to 994 kg•m-3 respectively, with an increase in moisture content from 11.86 to 23.61%.en
dc.description.abstractTehničke karakteristike pirinča su osnove za konstruisanje skladišta. Fizičke osobine pirinča (ADT-43), koje čine: veličina, oblik, masa hiljadu zrna, odnos širine i dužine zrna, površina, zapremina, gustina rasute mase, gustina zrna i poroznost, pri sadržaju vlage od 11.86 do 23.61% , određene su standardnim tehnikama, a zatim su ocenjeni njihovi uticaji na skladišnu komoru. U ovom slučaju, masa hiljadu zrna, površina i zapremina porasle su sa 18.24 na 24.07 g, 28.91 na 31.82 mm2 i 17.55 na 20.52 mm3, redom, sa povećanjem sadržaja vlage sa 11.86 na 23.61%. Ekvivalentni prečnik, sveričnost, odnos širine i dužine i gustina rasute mase porasli su sa 3.22 na 3.39, 0.41 na 0.42, 30.55 na 31.91% i 568 na 613 kg•m-3, redom, sa povećanjem sadržaja vlage sa 11.86 na 23.61%. Poroznost i gustina zrna smanjile su se sa 46.82 na 38.27% i 1069 na 994 kg•m-3, redom, sa povećanjem vlage sa 11.86 na 23.61%.sr
dc.subjectequivalent diameteren
dc.subjectaspect ratioen
dc.subjectporosityen
dc.subjectpaddyen
dc.subjectADT-43en
dc.subjectmoisture contenten
dc.subjectphysical propertiesen
dc.subjectpirinačsr
dc.subjectADT-43
dc.subjectsadržaj vlagesr
dc.subjectfizičke osobinesr
dc.subjectodnos širine i dužinesr
dc.subjectekvivalentni prečniksr
dc.subjectporoznostsr
dc.titleImportant Engineering Properties of Paddyen
dc.title.alternativeZnačajne tehničke karakteristike zrna pirinčasr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

  • Issue 2014-4.
    www.jageng.agrif.bg.ac.rs/files/casopis/PT_04-2014.pdf

Show simple item record