Effect of Dietary Vitamin C on Survival and Growth Performance of Caspian Brown Trout (Salmo Trutta Caspius) Fingerlings
Efekat vitamina C iz hrane na preživljavanje i rast mlađi kaspijske potočne pastrmke (salmo trutta caspius)
Author
Islami, Houman
Arab, Narges
Keywords
Vitamin CSalmo trutta caspius
survival
growth
preživljavanje
rast
Metadata
Show full item recordAbstract
Ovo istraživanje je sprovedeno da bi se utvrdio uticaj vitamina C na rast, preživljavanje i hepatosomatski indeks (HSI) kaspijske potočne pastrmke (Salmo trutta caspius). Korišćeno je pet različitih vrsta hrane koje sadrže 0, 50, 100, 200 i 400 mg kg-1 vitamina C u obliku L-Askorbil-2-polifosfata. 600 jedinki pastrmske mlađi (9,6±0,6 g) nasumično je podeljeno u pet tretmana sa po tri ponavljanja, od kojih je svaki sadržavao 40 riba. Hranjenje je vršeno devet nedelja a pokazatelji rasta, uključujući prirast (WG), specifičnu stopu rasta (SGR), factor kondicije (CF), stopu efikasnosti proteina (PER), stopu konverzije hrane (FCR), i HSI izračunati sun a kraju eksperimenta. Rezultati su pokazali da je stopa preživljavanja riba u svim tretmanima bila100 %, a tokom eksperimenta kod mlađi kaspijske pastrmke nisu zabeleženi znaci nedostatka askorbinske kiseline. Značajne razlike između tretmana (p<0.05) utvrđene su u pogledu finalne težine (FW), prirasta (WG), specifične stope rasta (SGR), stope efikasnosti proteina (PER), stope konverzije hrane (FCR), faktora kondicije (CF) i hepatosomatskog indeksa (HIS). Rezultati su pokazali das u ribe koje su hranom dobijale 200 mg kg-1 askorbinske kiseline pokazale imale najbolje rezultate, iako nisu zapažene značajne razlike između tretmana sa 200 i 400 mg askorbinske kiseline. Dakle, za najbolji rast mlađi kaspijske potočne pastrmke optimalna količina vitamina C za svaki kilogram hrane je 200 mg askorbinske kiseline.