The Survey of Some Bacterial Contamination in Frozen Semi-Cooked Ready to Eat Sea Food Products in Alborz Province- Iran
Ispitivanje nekih bakterijskih kontaminacija smrznutih gotovih polukuvanih morskih prehrambenih proizvoda u provinciji Alborz u Iranu
dc.contributor.author | Zohreh, Mashak | |
dc.contributor.author | Mirghaed Ali, Taheri | |
dc.contributor.author | Amirreza, Saadati | |
dc.date.accessioned | 2015-09-29T15:03:06Z | |
dc.date.available | 2015-09-29T15:03:06Z | |
dc.identifier.uri | http://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/805 | |
dc.description.abstract | Socijalne i ekonomske promene i način života u Iranu uzrokovali su i promene u ishrani. Tako su potrošači sve više skloni konzumiranju svih vrsta gotove hrane (engl. ready–to-eat, RTE), kao što su morski proizvodi. Kontaminacija ovih hraniva psihrofilnim i patogenim bakterijama je opasna i smatra se da ozbiljno ugrožava zdravlje ljudi. Šesdeset devet smrznutih polukuvanih RTE morskih prehrambenih proizvoda trinaest različitih proizvođača (po tri uzorka od svakog tipa proizvoda) kupljeni su između januara i marta 2012. iz supermarket i lanca hipermarketa u provinciji Alborz, a zatim prebačeni do laboratorije za higijenu hrane Islamskog Univerziteta Azad u Karaju. Izvršena je identifikacija i izolacija L. monocytogenes, kao i utvrđivanje broja Staphylococcus aureus i psihrofilnih aerobnih bakterija. Srednja vrednost ± SD (Log10 CFU/g), minimalni i maksimalni broj aerobnih psihrofilnih bakterija i Staphylococcus aureus u svim smrznutim polukuvanim RTE morskim proizvodima iznosili su, redom: 3,79±1,66; 3,59±0,23; 0/0,6/11 i 0/0,6/86 (Log10 CFU/g). Takođe, 26,1% uzoraka bili su kontaminirani sa L. monocytogenes. Izgleda da su RTE morski prehrambeni proizvodi bili izloženi patogenim bakterijama i uzročnicima kvara hrane. Oni predstavljaju pretnju za ljudsko zdravlje. Prema tome, čišćenje, sanitacija opreme i osoblja, odgovarajuća temperatura za vreme i posle prerade i transporta, kao i odgovarajuće skladištenje može da smanji kontaminaciju i brojnost mikroorganizama koji su uzrok kvara namirnica. | sr |
dc.subject | Frozen cooked ready to eat sea food products | en |
dc.subject | Staphylococcousaureus | sr |
dc.subject | Listeria monocytogenes | en |
dc.subject | Aerobic psychrophilic bacteria | en |
dc.subject | Iran | sr |
dc.subject | zamrznuti kuvani gotovi morski prehrambeni proizvodi | sr |
dc.subject | aerobne psihrofilne bakterije | sr |
dc.title | The Survey of Some Bacterial Contamination in Frozen Semi-Cooked Ready to Eat Sea Food Products in Alborz Province- Iran | en |
dc.title.alternative | Ispitivanje nekih bakterijskih kontaminacija smrznutih gotovih polukuvanih morskih prehrambenih proizvoda u provinciji Alborz u Iranu | sr |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
-
6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12 - 14. 2013.
http://www.cefah.agrif.bg.ac.rs/konferencija/konferencija.html