The Survey of Some Bacterial Contamination in Frozen Semi-Cooked Ready to Eat Sea Food Products in Alborz Province- Iran
Ispitivanje nekih bakterijskih kontaminacija smrznutih gotovih polukuvanih morskih prehrambenih proizvoda u provinciji Alborz u Iranu
Author
Zohreh, Mashak
Mirghaed Ali, Taheri
Amirreza, Saadati
Keywords
Frozen cooked ready to eat sea food productsStaphylococcousaureus
Listeria monocytogenes
Aerobic psychrophilic bacteria
Iran
zamrznuti kuvani gotovi morski prehrambeni proizvodi
aerobne psihrofilne bakterije
Metadata
Show full item recordAbstract
Socijalne i ekonomske promene i način života u Iranu uzrokovali su i promene u ishrani. Tako su potrošači sve više skloni konzumiranju svih vrsta gotove hrane (engl. ready–to-eat, RTE), kao što su morski proizvodi. Kontaminacija ovih hraniva psihrofilnim i patogenim bakterijama je opasna i smatra se da ozbiljno ugrožava zdravlje ljudi. Šesdeset devet smrznutih polukuvanih RTE morskih prehrambenih proizvoda trinaest različitih proizvođača (po tri uzorka od svakog tipa proizvoda) kupljeni su između januara i marta 2012. iz supermarket i lanca hipermarketa u provinciji Alborz, a zatim prebačeni do laboratorije za higijenu hrane Islamskog Univerziteta Azad u Karaju. Izvršena je identifikacija i izolacija L. monocytogenes, kao i utvrđivanje broja Staphylococcus aureus i psihrofilnih aerobnih bakterija. Srednja vrednost ± SD (Log10 CFU/g), minimalni i maksimalni broj aerobnih psihrofilnih bakterija i Staphylococcus aureus u svim smrznutim polukuvanim RTE morskim proizvodima iznosili su, redom: 3,79±1,66; 3,59±0,23; 0/0,6/11 i 0/0,6/86 (Log10 CFU/g). Takođe, 26,1% uzoraka bili su kontaminirani sa L. monocytogenes. Izgleda da su RTE morski prehrambeni proizvodi bili izloženi patogenim bakterijama i uzročnicima kvara hrane. Oni predstavljaju pretnju za ljudsko zdravlje. Prema tome, čišćenje, sanitacija opreme i osoblja, odgovarajuća temperatura za vreme i posle prerade i transporta, kao i odgovarajuće skladištenje može da smanji kontaminaciju i brojnost mikroorganizama koji su uzrok kvara namirnica.