Nutritional Requirements Of Juvenile Pike (Esox Lucius) Reared In Recirculating Aquaculture System
Potrebe u ishrani mlađi štuke (esox lucius) gajene u recirkulacionom sistemu
Author
Kucska, Balazs
Schnell, Dora
Varga, Daniel
Hancz, Csaba
Molnar, Tamas
Keywords
Esox LuciusMetadata
Show full item recordAbstract
Zahvaljujući napretku tehnologije, danas je moguće intenzivno gajenje juvenilne štuke u recirkulacionom sistemu korišćenjem formulisane komercijalne hrane (Wolnicki i Górny 1997). Komercijalna hrana koja se trenutno koristi za ishranu štuke je formulisana za druge vrste kao što su pastrmka, som i jesetra. Ova hrana se veoma razlikuje po sastavu proteina i sadržaju energije, što može da utiče na parametre proizvodnje. Smanjivanje odnosa svrarljivosti proteina/energetska efikasnost (DP/DE) u smešama može dovesti do većeg zadržavanja proteina, međutim može imati efekte na zdravlje riba i kvalitet proizvoda. Prvi cilj ove studije je bio da se istraži efekat komercijalnih smeša sa različitom koncentracijom proteina i lipida na juvenilne štuke manje od 20g (eksperiment I) i preko 70g (eksperiment II). Današnji trendovi u proizvodnji hrane za ribe su usmereni u pravcu zamene ribljeg brašna alternativnim izvorima proteina kao što su biljke, suvozemne životinje i nus-proizvodi. Ovi trendovi su dirigovani kako ekonomskim tako i etičkim pitanjima (Brinker and Reiter 2011). Drugi cilj ovog rada je bio da se istraži delimična zamena ribljeg brašna u smešama. U trećem eksperimentu, ispitivana je delimična zamena ribljeg brašna sa pšeničnim glutenom i živinskim brašnom.