Effect Of Dietary Inclusion Of The Various Sources Of Additives On Growth, Body Composition And Challenge Test Of Juvenile Rockfish (Sebastes Schlegeli)
Efekat uključivanja u hranljive smeše aditiva različitog porekla na rast, telesni sastav i otpornost mlađi crnog morskog grgeča (sebastes schlegeli)
Author
Kim, Hee Sung
Choi, Dong Kyu
Cho, Sung Hwoan
Keywords
rockfishSebastes schlegeli
additives
weight gain
specific growth rate
cumulative mortality
crni morski grgeč
aditivi
prirast
specifična stopa rasta
kumulativni mortalitet
Metadata
Show full item recordAbstract
U radu je tvrđen efekat uključivanja u hranljive smeše aditiva različitog porekla [đumbir (CG), fermentisana sojina pasta (CJ), borovnica (BB), japanska jabuka (PM), paradajz (TT), brokoli (BC) i jakon (YC)] na rast, telesni sastav i otpornost mlađi crnog morskog grgeča. Hiljadu šesto osamdeset riba je nasumično raspoređeno u 24 protočna tanka zapremine 200 L. Pripremljeno je osam oglednih smeša za ishranu: kontrolna bez dodataka (Con) i smeše sa dodatkom GG, CJ, BB, PM, TT, BC i YC. Svaka od smeša korišćena je u tri tanka, a ribe su 7 nedelja ručno hranjene do sitosti. Posle isteka ovog perioda, dvadeset riba iz svakog tanka inficirano je sa Streptococcus parauberis i praćeno narednih 10 dana. Prirast i specifična stopa rasta (SGR) bili su veći kod riba koje su u hrani dobijale jakon (YC) nego kod onih koje su hranjene drugim smešama. Kumulativni mortalitet do 5. dana posle infekcije bio je niži kod riba koje su hranjene smešama sa dodatkom GG, BB i YC nego kod ostalih jedinki. U zaključku, smeša sa dodatkom YC pokazala se kao najbolja u smislu poboljšanja prirasta i SGR kod crnog morskog grgeča. Osim toga, dodatak GG, BB i YC u smeše bio je najefikasniji u smanjivanju mortaliteta crnog morskog grgeča usled infekcije sa S. parauberis