Aquaculture In Turkey
Akvakultura u Turskoj
dc.contributor.author | Bozkurt, Yusuf | |
dc.date.accessioned | 2015-10-12T14:41:40Z | |
dc.date.available | 2015-10-12T14:41:40Z | |
dc.identifier.uri | http://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/978 | |
dc.description.abstract | Turska je zemlja sa velikim potencijalom za dalji razvoj sektora akvakulture sa preko 8,300 km obale i 25 miliona ha upotrebljive površine mora. Akvakultura u Turskoj započinje sa gajenjem kalifornijske pastrmke (Onchorhynchus mykiss) i šarana (Cyprinus carpio) kasnih šezdesetih, dalje se razvija gajenjem orade (komarče, Sparus aurata) i brancina (lubina, Dicentrarchus labrax) sredinom osamdesetih. Proizvodnja tri najznačajnije vrste: pastrmke, orade i brancina je brzo rasla tokom devedesetih i sada dostiže 158 000 tona godišnje u 2009: pastrmka, orada, brancin, dagnje, šaran i ostale vrste na 1 855 farmi. Trenutno, oko 25 procenata po zapremini (158 729 tona od 623 191 tona ukupne proizvodnje) dolazi iz akvakulture. Oko 98 % proizvodnje je iz intenzivnog uzgoja; pastrmka se uglavnom konzumira lokalno, dok se oko 75% orade i brancina izvozi u zemlje EU. Gotovo sva riba se prodaje u svežem stanju. U ovom radu se daje pregled sadašnjeg stanja i ograničenja, zakonodavstva i administrativnih prepreka vezanih za akvakulturu u Turskoj. | sr |
dc.subject | akvakultura | sr |
dc.subject | Turska | sr |
dc.subject | proizvodnja riba | sr |
dc.subject | sistemi uzgoja | sr |
dc.title | Aquaculture In Turkey | en |
dc.title.alternative | Akvakultura u Turskoj | sr |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
-
5. International Conference “Aquaculture & Fishery” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 1 - 3. 2011.
http://www.cefah.agrif.bg.ac.rs/konferencija/konferencija.html