Similarity of Sugar Components in Waste Buckwheat Flour Determined Using GC-MS
Sličnost ugljenohidratnog sastava otpadnog brašna heljde dokazana primenom gasne hromatografije sa masenom spektrometrijom
View/ Open
Author
Razmovski, R
Acanski, M
Puskas, V
Vucurovic, V
Miljic, U
Pastor, K
Keywords
waste buckwheat flourgas chromatography-mass spectrometry
correlations of hydrosoluble composition
otpadno brašno heljde
gasna hromatografija-masena spektrometrija
korelacije hidrosolubilnog sastava
Metadata
Show full item recordAbstract
Gas chromatography with mass spectrometry (GC-MS) was used for
performing a qualitative analysis of the hydrosoluble flour extracts of 9 buckwheat
samples, taken as leftovers from restaurants. All 9 samples were first defatted with
hexane. Samples of defatted flour were dried in the air and then extracted with ethanol.
Ethanol extracts were used for the analysis of soluble carbohydrates. TMSi
(trimethylsilylimidazole) was used as a reagent for the derivatization of carbohydrates into
trimethylsilyl-ethers. The results show that the dominant trimethylsilyl-ethers of sugars are
actually very similar in all buckwheat samples. The following cluster analysis was used
for the comparison of the hydrosoluble extracts of 9 waste buckwheat flour samples. Kvalitativna analiza hidrosolubilnih komponenti 9 uzoraka otpadnog brašna heljde
izvedena je pomoću gasne hromatografije sa masenom spektrometrijom (GC-MS). Svi
uzorci prethodno su obezmašćeni heksanom. Uzorci obezmašćenog brašna osušeni su
na vazduhu, nakon čega je izvršena ekstrakcija etanolom. Etanolni ekstrakti upotrebljeni
su za analizu rastvorljivih ugljenih hidrata. Kao reagens za derivatizaciju ugljenih
hidrata u metilsilil-etre korišćen je TMSi (trimetilsililimidazol). Rezultati pokazuju da je
sastav najzastupljenijih ugljenih hidrata, odnosno njihovih trimetilsilil-etara, veoma
sličan u svih 9 uzoraka heljde. U cilju poređenja hidrosolubilnog sastava etanolnih
ekstrakata uzoraka otpadnog brašna heljde primenjena je klaster analiza.