Show simple item record

Nedestruktivno određivanje kvaliteta plodova voća primenom optičke metode

dc.contributor.authorFelfoldi, Jozsef
dc.contributor.authorGillay, Zoltan
dc.contributor.authorMuha, Viktoria
dc.date.accessioned2015-03-21T14:52:38Z
dc.date.available2015-03-21T14:52:38Z
dc.identifier.urihttp://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/306
dc.description.abstractThe importance of the non-destructive methods in the quality assessment of the horticultural produces is increasing continuously. Application of these methods is advantageous from the garden to the market, because they are suitable for quick investigation of the samples without any loss in market value. The contact spectroscopic methods of different wavelength ranges are able to provide with information about the internal properties of the samples, so they are important alternative methods besides the dynamic mechanical methods and noncontact machine vision applications. The measurement system, developed for the experiments, contains a PC-controlled hardware and a data analysis software, able for extraction of the desired features even in case of weak signal/noise conditions in industrial circumstances. The system was successfully applied for assessment of sugar content of several fruits.en
dc.description.abstractZnačaj određivanja kvalitet voća i povrća nedestruktivnim metodama se konstantno povećava. Korišćenje ovih metoda ima više prednosti koje se najpre ogledaju u brzom istraživanju uzoraka bez ikakvih gubitaka u pogledu tržišne vrednosti. Kontaktne spektroskopske metode na različitim režimima talasnih dužina, u stanju su da obezbede informaciju o unutrašnjim svojstvima uzorka i zato su one važna alternativna metoda pored dinamičkih alternativnih metoda i bezkontaktnih vizuelnih aplikacija. Merni sistem, razvijen za izvođenje ovog eksperimenta, sadrži hardver PC kontrolera i softver za analizu podataka kojim se mogu izdvojiti potrebni podaci i u slučaju veoma slabih signala u bučnim industrijskim uslovima. Predloženi sistem je veoma uspešno iskorišćen pri analizi sadržaja šećera u plodovima pojedinih voćnih vrsta.sr
dc.subjectfruiten
dc.subjectqualityen
dc.subjectnoncontact testingen
dc.subjectspectrometeren
dc.subjectvoćesr
dc.subjectkvalitetsr
dc.subjectbezkontaktno testiranjesr
dc.subjectspektrometarsr
dc.titleNon-Destructive Quality Assessment of Fruits Using Optical Methoden
dc.title.alternativeNedestruktivno određivanje kvaliteta plodova voća primenom optičke metodesr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

  • Issue 2006-1.
    www.jageng.agrif.bg.ac.rs/files/casopis/PT_01-2006.pdf

Show simple item record