Actual Level of Organic Food Production in Serbia
Stanje proizvodnje organske hrane u Srbiji
dc.contributor.author | Curic, Jasmina | |
dc.contributor.author | Kacar, Bahrija | |
dc.date.accessioned | 2015-04-11T10:51:10Z | |
dc.date.available | 2015-04-11T10:51:10Z | |
dc.identifier.uri | http://arhiva.nara.ac.rs/handle/123456789/485 | |
dc.description.abstract | Organic agriculture is often mentioned as a way of speeding up agricultural development and ensuring of better export performance. In all strategic documents related to agriculture, from the republic to the municipal level, organic agriculture is the subject of detailed discussion and interest. But in reality is hard to find the evidence that these strategic intentions are implemented as well. One reason for this is lack of information, knowledge and specific facts in order to let organic agriculture contribute to the overall development of agriculture. The aim of this scientific work is to provide an overview of the organic sector in Serbia in order to establish a good foundation for its development, to motivate national institutions to identify concrete strategies and measures for promotion of organic food as possible initiator of development of agriculture and rural development. So far in Serbia there is a small but very vital sector of organic food established that is still at an early stage of development but nevertheless it has recorded good results. It is believed that organic food production is potentially one of the most rewarding jobs in the world. Although Serbia has a good potential for organic agriculture, it primarily lacks organized education in organic production, adequate support of the state and organized market. | en |
dc.description.abstract | У данашњим условима oрганска пољопривреда често се помиње као начин убрзања развоја пољопривреде и осигурања бољих извозних резултата. У свим стратешким документима повезаним са пољопривредом, од републичког до општинског нивоа, органска пољопривреда предмет је детаљних расправа и интересовања. Али у стварности је тешко пронаћи доказе да се те стратешке намере и реализују. Један од разлога за то јесте недостатак информација, знања и конкретних чињеница да би органска пољопривреда могла допринети свеукупном развоју пољопривреде. Циљ овог рада је да донекле пружи увид у стање и могућности органске пољопривреде у Србији како би се успоставила основа за њен развој, па и да мотивише државне институције да утврде стратегију и мере за промоцију органске хране као могућег покретача развоја пољопривреде и руралног развоја. До сада је у Србији успостављен мали, али врло виталан сектор органске хране који је још увек у почетној фази развоја, али и поред тога бележи добре резултате. Сматра се да је производња органске хране потенцијално један од најисплативијих послова у свету. Иако Србија поседује добре могућности за органску пољопривреду недостаје јој пре свега, одговарајућа подршка државе и организовано тржиште. | sr |
dc.subject | organic agriculture | en |
dc.subject | potentials | en |
dc.subject | development | en |
dc.subject | structure | en |
dc.subject | disadvantages | en |
dc.subject | organska poljoprivreda | sr |
dc.subject | potencijali | sr |
dc.subject | razvoj | sr |
dc.subject | struktura | sr |
dc.subject | nedostaci | sr |
dc.title | Actual Level of Organic Food Production in Serbia | en |
dc.title.alternative | Stanje proizvodnje organske hrane u Srbiji | sr |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
-
Issue 2011-4.
www.jageng.agrif.bg.ac.rs/files/casopis/PT_04-2011.pdf