The Importance of Legumes for Organic Farming
Značaj leguminoza za organsku poljoprivredu
View/ Open
Author
Bokan, Nikola
Dugalic, Goran
Tomic, Dalibor
Vasiljevic, Sanja
Karagic, Djura
Milic, Dragan
Milosevic, Branko
Katanski, Snezana
Keywords
legumesorganic farming
prevention
cultural practices
leguminoze
organska poljoprivreda
prevencija
agrotehničke mere
Metadata
Show full item recordAbstract
Legume crops are primarily grown for their quality and value-added traits. Apart from their role in human and animal nutrition, they are being increasingly used as medicinal plants in pharmaceutical production. Legumes are of great interest in cultural practices under all farming systems, particularly organic agriculture. They are essential in crop rotations, and are among the most desirable preceding crops that create favourable biophysical conditions within the soil, with high levels of nitrogen naturally accumulating. There are many legumes suitable for companion and cover crops, and in the absence of quality farmyard manure they are sown for green manuring. In organic farming, legumes are environmental corridor components involved in biodiversity protection and restoration, as evidenced through increasing numbers of beneficial species in these isolation belts. Leguminoze su grupa biljaka koje se prvenstveno gaje zbog njihovog kvaliteta i velike upotrebne vrednosti. Osim za ishranu ljudi i domaćih životinja, sve više se koriste i kao lekovite biljke za proizvodnju različitih farmaceutskih preparata. Leguminoze imaju izuzetan agrotehnički značaj u svim sistemima poljoprivredne proizvodnje, a posebno u organskoj poljoprivredi. U plodoredu su nezamenjive kao jedan od najpoželjnijih preduseva, koji zemljište ostavlja u povoljnom biofizičkom stanju, sa visokim sadržajem na prirodan način akumuliranog azota. Veliki broj leguminoza je dobar za gajenje u združenim i pokrovnim usevima, a u nedostatku kvalitetnog stajskog đubriva, seju se kao siderati. U organskoj poljoprivredi mahunarke su sastavni deo eko-koridora koji imaju ulogu da zaštite i obnavljaju biodiverzitet, što se manifestije povećanjem broja korisnih vrsta u ovim izolacionim pojasevima.