Economic Analysis of Influence of Various Factors in Fodder Production on Milk Price
Ekonomska analiza uticaja različitih faktora u proizvodnji hrane za krave na cenu mleka
View/ Open
Author
Ivanovic, Sanjin
Muncan, Mihajlo
Radivojevic, Dusan
Keywords
cow nutritionvariable costs
biotechnology procedures
sensitivity analysis
milk production
ishrana krava
varijabilni troškovi
biotehnološki postupci
senzitivna analiza
proizvodnja mleka
Metadata
Show full item recordAbstract
Having on mind that maize silage, corn and alfalfa hay are dominant in
dairy cow nutrition, in this paper are made calculations of their production. Total
variable costs and variable costs per unit are determined. There are also presented
different ways of cow nutrition (different meal structures) used to acquire certain level of
milk production per cow.
It is determined that material costs dominate in total variable production costs
for all types of fodder. Besides, production costs per unit are significantly dependant on
yield per hectare. Afterwards, sensitivity analysis is used to investigate change of cow
nutrition costs (for different meal structures), depending on change of material costs in
fodder production as well as depending on change of yield per hectare. Imajući u vidu da su silažni kukuruz, merkantilni kukuruz i lucerka
dominantne kulture koje se koriste u ishrani muznih krava, u radu su sastavljene
kalkulacije njihove proizvodnje. U kalkulacijama su utvrđeni ukupni varijabilni troškovi
i varijabilni troškovi po jedinici mere. Takođe su prikazani i različiti načini ishrane
krava, odnosno različite strukture obroka koje se mogu koristiti da bi se dobila ista
količina proizvedenog mleka po kravi.
Ustanovljeno je da u strukturi ukupnih varijabilnih troškova proizvodnje kod svih
vrsta analizirane stočne hrane dominiraju troškovi materijala, kao i da na visinu troškova
po jedinici proizvoda u velikoj meri utiče prinos po hektaru. Nakon toga je u radu,
primenom senzitivne analize, praćena promena troškova ishrane krava (pri različitim
strukturama obroka) zavisno od promene visine materijalnih troškova proizvodnje stočne
hrane i zavisno od prinosa gajenih kultura po hektaru.